Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 08. 2014. 09:36 >> 09:34
75

UPIS JOŠ DVA DANA

Veliko interesovanje za crnogorski

Juče je na Cetinju počelo podnošenje dokumenata za upis na prvu godinu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Zainteresovani se mogu prijaviti još danas i sjutra, a mjesta ima za 25 studenata koji će se finansirati iz budžeta.

Istoričar Književnosti i član UO Instituta za crnogorski jezik Aleksandar Radoman kaže za radio Antena M da je prvi dan pokazao da postoji veliko interesovanje pa će možda broj studenata koji će se finansirati iz budžeta biti i veći.

''Mi smo od Ministarstva prosvjete ove godine dobili licencu da možemo da upišemo do 40 studenata. Međutim, kasnili smo sa mnogo čim. Kasno smo raspisali taj prvi konkurs i procijenili smo da bi, za početak, taj broj od 25 bio optimalan. Međutim, prvi dan je pokazao da je interesovanje veliko i možda ćemo taj broj morati da povećamo", saopštio je Radoman.

On kaže da je Fakultet za crnogorski jezik potreba te da će uskoro i Crna Gora u tom segmentu nauke moći da stane rame uz rame sa drugim razvijenim društvima Evrope:

"S obzirom na to da je tek 2008. crnogorski jezik ušao u usta Crne Gore, te da je tek 2010. osnovan Institut za crnogorski jezik i književnost, naravno da se formiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost može i treba smatrati jednim važnim korakom naprijed. Koliko god bila značajna misija Instituta, koji je u protekle četiri godine publikovao preko 60 publikacija iz oblasti montenegristike itd, tek formiranjem fakulteta stekli su se uslovi za stasavanje prvih generacija školovanih montenegrista", zaključio je Radoman.

Пратите нас на

Коментари75

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније