Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 18:45 >> 18:44
1

SOCIJALNI PARTNERI

Komisijom protiv zloupotrebe bolovanja

Formiranje Komisije za praćenje ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad imaće prevashodno preventivno dejstvo ne samo na zaposlene, već i na zdravstvene radnike, da se uzdržavaju od pribjegavanja i omogućavanja zloupotrebe tog prava, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici tog tijela.

Komisiju čine predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), ministarstava rada i socijalnog staranja i zdravlja, fonfova za zdravstveno i za penzijsko i invalidsko osiguranje, Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Iz UPCG podsjećaju da su te institucije krajem jula potpisale Protokol o saradnji u cilju ostvarivanja zajedničkog interesa u pogledu praćenja ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad, formalizovano kroz rad Komisije.

Komisija će, kako je predviđeno Protokolom, posebno raditi na praćenju pokazatelja privremene spriječenosti za rad, finansijskim pokazateljima troškova po osnovu ostvarivanja prava na bolovanje, trendu rasta, odnosno smanjenja broja bolovanja i uporednoj analizi zakonskih rješenja i podnošenju inicijativa za njihovu izmjenu.

To tijelo će, kako je pojašnjeno, pratiti zakonske i podzakonske propise i razmatrati predloge za unaprjeđenje regulatornog okvira u toj oblasti.

Komisija će, shodno protokolu, analizirati zahtjeve i inicijative poslodavaca uz preduzimanje aktivnosti na uspostavljanju saradnje poslodavca i nadležnih institucija, po pitanju suzbijanja nepravilnosti u ostvarivanju prava na privremenu spriječenost za rad, procjene preostale radne sposobnosti i ostvarivanja prava na invalidsku penziju zbog dužeg odsustovanja sa rada po bolovanja.

„Na sastanku je iskazano uvjerenje da će sama činjenica da je formirana Komisija imati prevashodno preventivno dejstvo ne samo na zaposlene već i na zdravstvene radnike da se ubuduće uzdržavaju od pribjegavanja i omogućavanja zloupotrebe prava na privremenu spriječenost za rad“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Komisija razmatrati zahtjeve i inicijative poslodavaca i, u zavisnosti od njihove argumentovanosti, dalje upućivati nadležnim institucijama na preispitivanje i preduzimanje aktivnosti.

„Komisija će se posvetiti i analizi zakonskih i podzakonskih rješenja u cilju eliminisanja pravnih praznina i unapređenja regulative i davanja preporuka resornim ministarstvima, kao kreatorima zakonodavne politike za sistemsko rješavanje tog problema“, kaže se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније