Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 11. 2014. 16:11 >> 20:54
20

PROTEST U ROŽAJAMA

Sjever uništen i opljačkan

Sa protesta u Rožajama, nezadovoljni stanovnici sjevera zatražili su od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da hitno zakaže sjednicu Parlamenta na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti rješavanje teške ekonomske situacije na sjeveru. Pored toga traže i da ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković podnese ostavku zbog ukidanja socijalnog staranja, protivljenja penzionisanju radnika sa sjevera i neispunjavanja obećanja invalidima rada. Oni su zatražili i smjenu šefa delegacije EU u Crnoj Gori Mitje Drobniča. Kao su najavili narednog petka protesti će biti održani u Rožajama, Bijelom Polju i Pljevljima.

Nezadovoljni stanovnici sjevera zatražili su od Vlade da donese odluku da minimalna penzija, ne može biti ispod najniže cijene rada

Traže i da Ministarstvo finansija vrati dio Gornjeg Ibra, koji je, kako tvrde nezakonito uzet od manjinskih akcionara i radnika.

“Da bivši radnici sa sjevera, muškarci sa 30 godina radnog staža i žene sa 25 godina radnog staža,koji su ostali bez posla zbog stečaja dobiju ista prava kao radnici KAP-a i Željezare, za privremeno penzionisanje. Da se invalidima rada sa sjevera, ispune uslovi koji su im obećani da muškarci sa 55 godina starosti i 30 godina staža i žene sa 50 godina starosti i 25 godina radnog staža idu u penziju”, navodi se u zahtjevima bivših radnika sa sjevera.

Oni traže i da se državna pomoć upućuje ravnopravno svim opštinama.

“Protesti će se nastaviti, dok se svi zahtjevi ne ispune,zbog čega smo danas već prijavili sljedeći protest, za naredni petak 28.novembra u 13 časova,u slučaju da se zahtjevi ignorišu, ili se prema njima vlast ne bude neadvekatno odnosila, proširićemo zahtjeve i tražiti ostavke, jer ovoga puta nećemo odustati, idemo do kraja”, poručeno je sa skupa.

Svetozar Čabarkapa,predstavnik bivših radnika iz Bijelog Polja poručio je Vladi Crne Gore, da je dosta bilo dijeljenja, pljačke, diskriminacije i ugrožavanja sjevera.

„Pozivamo, novoizabranog predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera , kao i novog komesara EU Johanes Hana, da smijeni šefa kancelarije EU u Podgorici Mitju Drobniča, koji je u slovenačkim medijima, građane i radnike na sjeveru nazvao nacionalistima, a sjever selom i koji nas non stop diskriminiše i koji više nije dobrodošao na sjeveru Crne Gore”, poručio je Čabarkapa na protestu.

On je poručio da su danas jasno pokazali da je sjever Crne Gore dio ove države.

“Ne treba puno pričati kako su nam uništili fabrike i kako su nas na ulici izbacili, dovoljno je da prođete samo pored Gornjeg Ibra i da sami vidite šta je urađeno sa privredom na sjeveru”, poručio je Čabarkapa.

On je saopštio i da je industrijska zona u Bijelom Polju, koja je upošljavala na hiljade Bjelopoljaca, sada uništena.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније