Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 11. 2014. 20:11 >> 20:08

PROJEKAT "PČELA I MED"

Osnovci učili o pčelarstvu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore krenuli su u realizaciju projekta "Pčela i med", s ciljem edukacije najmlađe populacije o pčelarstvu, sektoru poljoprivredne proizvodnje koji u Crnoj Gori sve više dobija na značaju.

Predstavnici Ministarstva i Saveza, obišli su danas osnovne škole „Mahmut Lekić“ u Tuzima, i „Milan Vukotić“ u Golubovcima, gdje su sa učenicima četvrtog razreda razgovarali na tu temu. Djeca su imala priliku da vide neke od osnovnih segmenata pčelarske opreme i alata, kao što su košnice, dimilice, pčelarsko odijelo.

Opisan im je proces proizvodnje meda, zatim značaj ovog proizvoda u ljudskoj ishrani. Posebno im je naznačen značaj pčela, kao glavnih oprašivača biljaka, za opstanak prirode i sigurnost u obezbjeđivanju dovoljnih količina hrane u budućnosti. Nakon prezentacije u kojoj su djeca mogla da učestvuju sa postavljanjem pitanja, podijeljene su im drvene table na kojima su imali zadatak da tokom posjete predstavnika Ministarstva i Saveza, naslikaju motive iz oblasti pčelarstva i proizvodnje meda.

Iskustvo sa dašnje posjete osnovcima iz Tuzi i Golubovaca pokazalo je da su i djeca i njihovi nastavnici, školski psiholozi, pedagozi, direktori i ostali članovi uprave, izutetno zadovoljni što su bili dio projekta. Osim što je školski dan za učenike bio neuobičajen i zanimljiv, njihovo znanje o pčelarstvu obogaćeno je novim saznanjima.

Kroz projekat „Pčela i med“ planiran je obilazak škola u svim crnogorskim opštinama. Predavanje o pčelarstvu i odslikavanje drvenih tabli već je realizovano u školama „Dragiša Ivanović“na Zlatici i „18. oktobar“ na Bioču. Rezultat projekta, kako je Ministarstvo već najavljivalo, biće izložba za izbor i nagrađivanje najboljih radova. Sve odslikane drvene table sa motivima pčela i meda, krasiće košnice pčelarskih udruženja u Kući meda, u Danilovgradu, čija izgradnja se privodi kraju.

Ministarstvo je sa ovim projektom nastavilo kampanju edukacije najmlađih, koja je pokrenuta sa objavljivanjem i predstavljanjem publikacije Ministarstva „Poljoprivreda za djecu“.

Publikacija će biti podijeljena i osnovcima koji budu učestvovali u projektu „Pčela i med“. Cilj Ministarstva je da kroz razgovor sa djecom o poljoprivrednoj proizvodnji, najmlađe upozna sa mogućnostima koje ova oblast nudi za pokretanje biznisa i zaradu, ne bi li što više njih zainteresovali da im to postane zanimanje. Uporedo, cilj je i da se na vrijeme mladima predoče prednosti zdrave i bezbjedne hrane i stilova života.

Projekat „Pčela i med“ nastavlja se naredne sedmice obilaskom škola u gradovima po sjeveru Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније