Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2014. 10:10 >> 10:06

10. DECEMBRA

"Žive oči" otvaraju Festival "Ubrzaj"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će od 10. do 14. decembra 2014. organizovati peti jubilarni Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Festival će, kako je najavljeno, od 12. do 13. decembra imati i dio programa van Glavnog grada, i to u Kotoru.

 

 

Festival će 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, otvoriti film „Žive oči“ u režiji Senada Šahmanovića, koji će se sa ekipom koja je radila na filmu, nakon projekcije, predstaviti publici. Projekcija je planirana za 20 sati.

Potom slijedi crnogorska premijera svjetski proslavljenog dokumentarnog ostvarenja „20.000 dana na Zemlji“, koji su režirali Iain Forsyth i Jane Pollard, koji prati jedan fiktivni dan u životu pjevača Nick Cave-a, sa početkom u 21 sat.

Drugog dana festivala biće prikazani filmovi „Maidan“autora Sergeia Loznitsa, koji predstavlja hroniku građanske pobune u Kijevu protiv režima predsjednika Viktora Janukoviča tokom zime 2013/2014, zatim film „Dobar sin“ autorke Shirly Berkovitz iz Izraela, koji govori o Oru, mladom Izraelcu koji je tajno prikupljao novac za operaciju promjene pola na Tajlandu i palestinska drama nagrađena na Kanskom festivalu „Omar“ reditelja Hany Abu – Assada. 

Shirly Berkovitz će biti gošća Festivala, i obratiće se publici nakon projekcije svog filma.

"U petak, 12. decembra, na repertoaru su filmovi 'Umjetnost/nasilje' u režiji Mariam Abu Khaled, Udi Aloni i Batoul Taleba, zatim 'Šuma' reditelja Siniše Dragina o socijalističkom prijateljstvu Jugoslavije i Rumunije i aferi špijunaže i mauricijski kandidat za 'Oskara', film 'Timbuktu' autorke Abderrahmane Sissako. Siniša Dragin će biti gost Festivala, i obratiće se publici nakon projekcije njenog filma. U subotu, 13. decembra, slijede projekcije ostvarenja „Mama i tata“ u režiji Franziska Schonenbergera i Jayakrishna Subramaniana, zatim „Goli“ Tihe Gudac, koji govori o porodičnoj drami jednog političkog zatvorenika na Golom otoku, i poljski kandidat za „Oskara“, film „Ida“ u režiji Pawela Pawlikowskog", saopštili su iz CGO-a.

Festival će, kako je najavljeno, biti zatvoren u nedjelju, 14. decembra, projekcijom dokumentarnog filma „So zemlje“ Wima Wendersa i Juliano Ribeiroa, koji svoju crnogorsku premijeru ima na Festivalu nepuna dva mjeseca nakon svjetske premijere.

Peti Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ će obilježiti i bokeško izdanje, u okviru kojeg će u Kotoru, u kino “Boka”, 12. decembra biti prikazan filmovi “Goli” i “20.000 dana na Zemlji” a 13. decembra“Omar” i “So zemlje”.

                                  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније