Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 12. 2014. 15:36 >> 15:32
1

KAMENOVANJE PROSTORIJA

Nastavak napada na LGBT aktiviste

Prostorije LGBT Foruma Progres u Podgorici kamenovane su u noći između petka i subote. Srećom, u trenutku napada u prostorijama te organizacije nije bilo nikoga. Povodom incidenta oglasilo se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

"Povodom napada na prostorije LGBT Foruma Progres u Podgorici, koji je, kako saznajemo 25 napad po redu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva sve građanee na jedno mirno, respektabilno ponašanje i poštovanje i uvažavanje različitosti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su još jednom apelovali na nadležne organe bezbjednosti da takvim napadima stanu na put.

"Ministar Suad Numanović je više puta apelovao na nadležne institucije da je krajnje neophodno da se preduzmu sve aktivnosti usmjerene na prevenciju ovakvih slučajeva, dok će Ministarstvo pojačati aktivnosti na edukaciji i podizanju nivoa svijesti svih društvenih struktura i građana, kako bi se procenat nasilja značajno smanjio", poručili su.

U Ministarstvu smatraju da je, nakon Povorke ponosa održane u novembru naše društvo otvoreno za uvažavanje različitosti i poštovanje prava i sloboda drugih što govori o jednom visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i o poštovanju prava LGBT zajednice kao jedne od najranjivijih društvenih grupa u Crnoj Gori.

"Naša društvena svijest napredna je u smislu poštovanja različitosti, međutim ovakvi primjeri nasilja i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu. Niko ne treba da se osjeća ugroženo niti da strahuje za svoju bezbjednost jer je drugačiji po pitanju svog rodnog identiteta i seksualne orijentacije. Naša je dužnost i obaveza da se svi naši građani osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode", ističe se u saopštenju.

Iz ministarstva su poručili da ne treba da dozovlimo da ispadi, kao što je sinoćnji, ruše napore koje svi zajedno ulažemo da bi se svi naši građani osjetili ravnopravnim u društvu bez obzira na svoju različitost po bilo kom osnovu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније