Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2015. 13:21 >> 13:24
21

TRAŽE RAVNOPRAVNOST

Perović: DANU deceniju bez pomoći države

Predsjedništvo Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) očekuje da Vlada Crne Gore, ukoliko ne promijeni postojeći zakon, usvoji model kojim će biti formirane dvije ravnopravne akademije nauka i umjetnosti. Akademici DANU-a smatraju neprihvatljivim, kako kažu, prividno pomirljive poruke iz CANU-a, da se akademicima DANU-a nudi konkursna procedura za izbor. To je kako navode izigravanje Zakona i još jedan pokušaj omalovažavanja DANU-a, njenih dostugnuća i akademika.

Predsjedništvo Dukljanske akademije nauka i umjetnosti je na posebnom sastanku razmotrilo, kako navode krajnje nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazi ta crnogorska institucija.

“Iako već desetak godina DANU nije imala redovnu pomoć države, njeni akademici su svojim stvaralačkim ugledom i vrijednošću novih djela uspijevali da - uz djelimičnu pomoć donacija poštovalaca i sredstava dobijenih na konkursima - ostvare značajne individualne i grupne projekte, publikuju brojna izdanja, prirede naučne skupove i cikluse edukativnih predavanja, na tribinama Univerziteta, iz crnogorske državne i kulturne istorije”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik DANU-a akademik Sreten Perović.

On kaže da uprkos svim rezultatima, nacionalnim i internacionalnim priznanjima, koje su dobili akademici DANU-a, posljednje vrijeme egzistencija te naučne i umjetničke ustanove dramatično je pogoršana.

"Nastojanja države da Zakonom spoji dvije akademije, da tako objedini značajne naučne i umjetničke potencijale Crne Gore, trebalo je da učini primjerenijim i za državu svrsihodnijiim program rada i djelovanja tzv. najviše nacionalne institucije, što bi bitno doprinijelo jačanju državnog i nacionalnog identiteta. Na žalost, ni nakon tri godine od usvajanja Zakona, taj pravni akt nije zaživio", upozorava Perović.

Kaže da za nepoštovanje Zakona i odbacivanje njegovih normi Dukljanska akademija ne snosi ni najmanju odgovornost.

"Akademici DANU nijesu Zakon podržali radi ličnih privilegija, pa ni isključivo radi stabilizovanja materijalnog položaja svoje Akademije, već prije svega kao srodan program svojim temeljnim zadacima: da se iz sfere “nauke” i ostalih duhovnih disciplina uklone naslage mitomanije, ksenofobije i kolonijalne inferiornosti. Dukljanska akademija je, dakle, ovaj zakon prihvatila kao program za potpuno ravnopravno udruživanje DANU i CANU, pa ako država i dalje insistira na primjeni tih principa - onda bi trebalo da ima smisla podržati završne radnje za prihvatljivo okončanje tog dugog procesa", naveo je Perović.

On ističe da je CANU svo vrijeme i suštinski i formalno Zakon ignorisala, ili ga u svakoj prilici proizvoljno tumačila.

"Kako je moguće, pitaju se akademici DANU, da država nema moći da obezbijedi funkcionalnost Zakona - koji je predložila Vlada, usvojio crnogorski Parlament i potpisao predsjednik Crne Gore? Kako je moguće da se, pored još uvijek važećeg Zakona, CANU ponaša kao da taj pravni akt ne postoji, ili – kao da nije dio pozitivnog pravnog sistema Crne Gore?!", pita Perović.

Predsjedništvo DANU-a konstatuje da su neprihvatljive, kako kažu, prividno pomirljive poruke iz CANU-a, da se akademicima DANU-a, nudi konkursna procedura za izbor - kao i svim drugim građanima Crne Gore.

Akademici DANU-a smatraju to daljim izigravanjem Zakona i još jednim pokušajem omalovažavanja DANU-a, njenih dostugnuća i akademika.

"Predsjedništvo DANU ostaje pri svojim ranijim odlukama da se pod ravnopravnim uslovima ujedine ili udruže postojeće ove dvije akademije nauka i umjetnosti, ma koliko se one u krupnim idejnim koncepcijama međusobno razlikuju, ali s indignacijom odbacuju bilo kakva krivotvorenja intencija i normi važećeg Zakona, pogotovo bilo kakve ponižavajuće uslove za spajanje dvije akademije, koje bi sljedećih dana CANU mogla ponuditi javnosti kao tobožnji „popust“ za akademike DANU. Nikakva podmetanaja javnosti, državi ili nadležnim crnogorskim institucijama nauke i kulture - na račun Dukljanske akademije nauka i umjetnosti - nećemo tolerisati", poručio je akademik Perović.

On Vladu pita zašto ne može, ili neće, da ustanove pod svojim ingerencijama privoli da poštuju zakone svoje države, ili zašto ne mijenja zakone ako ne valjaju.

"Predsjedništvo DANU očekuje da Vlada, ukoliko ne promijeni postojeći Zakon, usvoji model dvije ravnopravne akademije (DANU i CANU), da institucionalizuje DANU kao posebnu naučno i umjetničku ustanovu, sa njenim sadašnjim nazivom i sa utvrđenim programskim obavezama i naučnoistraživačkim zadacima. Predsjedništvo DANU-a podsjeća i na svoj više puta ponovljeni prijedlog da je moguća alternativa i ad hoc konstituisanje internacionalne (evropske) Matičarske komisije koja bi od akademika DANU i CANU izvršila najstroži izbor (reizbor) članstva za novu Crnogorsku ili Dukljansko-Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništo DANU navodi i da je, radi podmlađivanja i jačanja naučnih i umjetničkih potencijala, potrebno raspisati konkurs za prijem novih članova.

"Predsjedništvo DANU ostaje privrženo temeljnim načelima svoje akademije, s ubijeđenjem da pored svoje programske obaveze da kritički revalorizuje crnogorsko istoriografsko, kulturološko i antropogeografsko nasljeđe, ima i obavezu da ponudi humaniju viziju budućnosti, oslanjajući se na prevrednovanu tradiciju i ideale temeljnih ljudskih prava i sloboda”, zaključio je Perović.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније