Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2015. 12:43 >> 12:40
3

ROGANOVIĆ UPOZORAVA

Marihuana dostupna i djeci

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru se od alkohola i konzumiranja psihoaktivnih supstanci hospitalno liječi dvadesetak pacijenata na odjeljenju za bolesti zavisnosti, a u okviru bolnice taj broj je povećan. Riječ je o pacijentima između 25 i 65 godina, saopštila je načelnica odjeljenja za liječenje bolesti zavisnosti u toj zdravstvenoj ustanovi Marina Roganović.

Prema njenim riječima, u Kotoru raste broj mladih koji eksperimentišu za marihuanom, ali i onih koji imaju problema sa poremećajima u ishrani.

"Javljaju mi se djeca od 12 godina čiji roditelji su u čudu, jer je njihovom djetetu marihuana dostupna", priča Roganović za Radio Kotor .

Ona kaže da djeca koja duže uzimaju marihuanu mogu postati zavisna i to biva osnovni razlog zbog kojeg oni nastavljaju uzimanje droge.

U periodu adolescencije, napominje, najčešće dolazi do početnih eksperimentisanja sa alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama što može da ima dalekosežne posledice na razvoj mlade osobe. Radoznalost i želja da se uklope u određenu grupu su najčešći razlozi.

Čest poremećaj u ishrani u vidu anoreksije i bulimije počinje obično oko petnaeste godine i ima ogromne posljedice na somatski, psihički i soijalni život mlade osobe.

"Neobično je upravo to što se radi o izuzetno inteligentnim i obrazovanim uglavnom ženskim osobama. Veoma je teško sprovesti liječenje, jer ono zahtijeva multidisciplinarni pristup. Rezultati su prilično skromni u čitavom svijetu, pa i kod nas. Iako se maloljetne osobe ne liječe u našoj bolnici, dolaze ambulantno, u protekloj godini do sada ih je na razgovoru bilo desetak", rekla je Roganović.

Sve više je i onih, kaže, koji su skloni kockanju, prekomjernoj upotrebi interneta, mobilnog telefona i onih koji svoje vrijeme provode uz televizor. Sve manje je verbalne, neposredne komunikacije, druženja, sportskih aktivnosti.

"Mladi danas, nažalost, stiču nerealnu sliku o druženju i broju kvalitetnih prijatelja koje imaju upravo zahvaljujući društvenim mrežama. Dosada je izvor mnogih bolesti zavisnosti, a ujedno i razlog povratka u bolest kod liječenih zavisnika", pojasnila je Roganović istakavši da je primjetan je uticaj sekti u našem okruženju, naročito na psihički nestabilne osobe, subdepresivne, anksiozne i usamljene.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније