Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2015. 16:30 >> 16:26

PREDAVANJE U MUP-U

Novinari da poštuju pravo na privatnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova je povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti organizovalo predavanje za novinare na temu zaštite podataka o ličnosti, koje je vodila načelnica Odjeljenja za zaštitu podatak o ličnosti i slobodan pristup informacijama Zora Čizmović.

Aktivnosti povodom 28. januara podstaknute su, kako kažu u MUP-u, činjenicom da se sa problemima koji se odnose na zaštitu privatnih informacija susrijećemo svakodnevno, naročito kada su u pitanju osjetljivi podaci iz oblasti policijskog rada i djelovanja.

S druge strane, priroda novinarskog posla zasnovana je na podacima, koji se nerijetko tiču i domena nečije privatnosti. Na ovom veoma osjetljivom terenu može doći do povrede jednog od osnovnih ljudskih prava – povrede prava na privatnost, ali i nepoštovanja prezumpcije nevinosti kada je u pitanju izvještavanje o osumnjičenima za neko krivično djelo.

MUP je za ovaj dan pripremio i brošuru namijenjenu novinarima, koja predstavlja svojevrstan vodič kroz Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i načina na koji on korespondira sa novinarskom profesijom. U njemu su predstavljeni segmenti koji se tiču odgovornosti, tačnosti i ažurnosti, kao i bezbjednosnih mjera zaštite ličnih podataka.

Takođe, u vodiču su date preprouke novinarima kako da se ophode, kako da prikupljaju i objavljuju podatke koji se tiču nečije privatnosti.

"Smatramo da je od izuzetnog značaja edukacija kako novinara, tako i cjelokupne javnosti o tome šta su lični podaci, kako ih zakon štiti, na koji način i pod kojim uslovima se mogu obrađivati. Obilježavanje Dana zaštite podataka o ličnosti ima zbog toga informativni i edukativni karakter", saopšteno je iz MUP-a.

Ocjena Evropske komisije je da je Crna Gora ostvarila dobar napredak pogledu jačanja prava pojedinaca na zaštitu ličnih podataka.

Uspostavljen je zakonodavni okvir, ratifikovana Konvencija Savjeta Evrope, a MUP je donio i dva pravilnika o sprovođenju Zakona o zaštiti podataka, čime su stvorene sve pravne pretpostavke da se zaštita ličnih podataka u Crnoj Gori obavlja u skladu sa standardima koji važe u Evropskoj uniji.

„Zbog dobrih rezulata koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije postigli u oblasti zaštite i obrade ličnih podataka, Upravni odbor EUROPOL-a procijenio je da su sazreli uslovi da se u ovoj oblasti potpiše sporazum sa Crnom Gorom. Zakon o ratifikaciji Sporazuma o operativnoj saradnji sa EUROPOL-om je u skupštinskoj proceduri“, saopšteno je iz MUP-a.

Dan zaštite podataka o ličnosti je ustanovljen 2006. godine, odlukom Komiteta Ministara Saveta Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније