Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

27. 02. 2015. 13:12 >> 13:06

AVGUSTOVSKI ROK

Bez uslovljavanja položenim kolokvijumima

Studenti će, u avgustovskom ispitnom roku, moći da polažu završne ispite iz svih predmeta prijavljenih na početku studijske godine, a uslovljavanja položenim kolokvijumima neće biti, saopšteno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

Na sjedinici Senata UCG, održanoj u četvrtak, na inicijativu Studentskog parlamenta UCG raspravljalo se o dodatnom definisanju pravila polaganja ispita u dodatnom (avgustovskom) roku.

Predsjednik SPUCG, Miloš Pavićević, saopštio je da će avgustovski ispitni rok, koji je od ove studijske godine prepoznat Zakonom o visokom obrazovanju, biti održan krajem tog mjeseca i početkom septembra.

Pavićević je objasnio da će u dodatnom ispitnom roku, studenti moći da polažu završne ispite, sa svih predmeta prijavljenih na početku studijske godine.

"Svi bodovi osvojeni tokom semestra biće priznati u dodatnom ispitnom roku, tj. bodovi ostvareni na kolokvijumima, prisustvu, esejima, seminarskim radovima, vježbama, prezentacijama i slično", naveo je on.

Pavićević je saopštio da uslovljavanja položenim kolokvijumima neće biti i da će svim studentima biti omogućeno da izađu na ispit u dodatnom roku, bez obzira da li su položili kolokvijume.

Iz SPUCG su podsjetili da je ranije kod nekih profesora postojala obaveza polaganja više od 50 odsto kolokvijuma, kao uslov za izlazak na završni ispit.

Avgustovski ispitni rok se, kako je saopšteno, odnosi na sve nivoe studija, odnosno i na postdiplomske magistarske studije.

"Za dodatni ispitni rok primjenjivaće se odredba čl. 90 Zakona o visokom obrazovanju kojom je definisano da nije dozvoljeno održavanje više od jednog ispita u jednom danu, od ispita sa godine na kojoj je student prijavljen", kaže se u saopštenju SUPCG.

Pavićević je naveo da će Upravni odbor UCG naknadno donijeti odluku o visini naknade za polaganje ispita u avgustovskom roku.

"Studentima kojima je nakon završetka junskog i avgustovskog ispitnog roka, do završetka osnovnih studija ostao samo jedan nepoloženi ispit biće omogućeno da pomenuti ispit polažu u zimskom semestru, i ukoliko je taj predmet iz ljetnjeg semestra, na način da će biti omogućena mentorska nastava", kaže se u saopštenju.

Na sjednici Senata usvojena su i nova Pravila studiranja na osnovnim, postdiplomskim specijalističkim i magistarskim studijama, kao i doktorskim studijama, a prihvaćene su i sugestije koje je predložio SPUCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније