Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina Business ]

04. 03. 2015. 18:49 >> 18:45

UNAPREĐENJE SARADNJE

Crna Gora na izložbi EXPO-Milano

Crna Gora će učešćem na svjetskoj izložbi EXPO-Milano 2015, imati priliku za unapređenje saradnje sa više država, i otvaranje prostora za povećanje broja i vrijednosti investicija, trgovinske razmjene i povećanje broja turista, saopšteno je iz Ministrstva održivog razvoja i turizma.

EXPO je svjetska univerzalna izložba, koja se održava od 19. vijeka, svakih pet godina. EXPO 2015 biće održan u Milanu od 1. maja do 31. oktobra, sa temom »Feeding the planet, energy for life« (Hraniti planetu, energija za život), a na izložbi će učestvovati 147 država.

»Svjetska izložba predstavlja platformu koja pruža mogućnosti dijaloga između država i institucija o globalnim temama koje su značajne za cijeli svijet. Takođe, EXPO je mjesto gdje se predstavljaju kreativnost i znanje i gdje svaka država ima mogućnost da pokaže šta može da ponudi svijetu u tom trenutku«, kazali su iz Ministarstva.

Na poziv Vlade Italije, koja je zvanični organizator EXPO Milano 2015, Crna Gora je potvrdila učešće u januaru 2011. godine i od tada su sprovedene brojne aktivnosti na pripremi učešća.

Vlada Crne Gore povjerila je Privrednoj Komori nadležnost da u saradnji sa državnim organima i privrednim subjektima bude nosilac aktivnosti.

Generalni komesar Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore, imenovan je za Generalnog komesara, koga je akreditovala italijanska Vlada.

„Činjenica da se ovogodišnji EXPO održava u nama susjednoj zemlji i u jednom od najbogatijih gradova Evrope, daje posebnu dimenziju značaju učešća Crne Gore. Biće to prilika da u okviru Biomediteranskog klastera koji ističe teme zdravlja, harmonije i ljepote, zemlju predstavimo kao destinaciju koju vrijedi posjetiti i koja je atraktivna za investiranje“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da se, iako će Italijani biti glavni posjetioci izložbe i crnogorskog paviljona, očekuje prisustvo turista iz velikog broja zemalja imajući u vidu da je Italija jedna od pet najposjećenijih turističkih država svijeta.

Poseban značaj, dodaje se, imaće posjete državnih delegacija iz država učesnica i investicioni i poslovni forumi čije je održavanje planirano tokom šest mjeseci izložbe.

"Ovo je posebna prilika za predstavljanje Crne Gore i otvaranje prostora za unapređenje saradnje kako bi se kroz povećanje broja i vrijednosti investicija, trgovinske razmjene sa zemljom domaćinom i drugim učesnicama i povećanje broja turista, maksimalno valorizovalo učešće na izložbi“, ukazali su iz Ministarstva.

Tokom šestomjesečnog trajanja univerzalne izložbe u Milanu, u kontinuitetu će se organizovati različita dešavanja i manifestacije.

"Definisano je više od 80 Nacionalnih dana koje će karakterisati snažna involviranost posjetilaca EXPO-a i koji su idealna prilika za organizovanje posjeta privrednih delegacija. Nacionalni dan Crne Gore na EXPO 2015 biće obilježen 21. maja, uz crnogorsku tradicionalnu muziku u modernom ruhu, prigodan program i nastup Miloša Karadaglića", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će to biti i jedinstvena prilika da se unaprijede odnosi sa drugim državama učesnicama jer će njihov i fokus posjetilaca i medija biti tog dana na crnogorskom Paviljonu.

„Uključivanje poslovnog svijeta, kompanija iz Italije i zemalja učesnica značajan su potencijal koji pruža EXPO i važna prilika za povezivanje na međunarodnom nivou“, ukazali su iz Ministarstva.

Crna Gora je na svjetskoj izložbi učestvovala dva puta, prvi put 1905. godine u Liježu i drugi put u Šangaju 2010. godine.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније