Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2015. 20:43 >> 22:39
16

RADONJIĆ OCIJENIO

Ispravno obnoviti Mirku spomenik

Inicijativa da se obnovi spomenik u Podgorici velikom vojvodi Mirku Petroviću je legitimna i ispravna, saopštio je profesor Radovan Radonjić. Profesor je ocijenio i da "nije ništa manja čast biti 9.maja na Dan pobjede u Podgorici, nego u Moskvi".

"U konkretnom slučaju se ne radi o ničem novom, već o obnavljanju spomenika koji je u jednom trenutku srušen. U tom smislu, mislim da je odluka Skupštine opštine Podgorica legitimna, legalna i isprava", ocijenio je Radonjić gostujući u emisiji "U Centar" Televizije Crne Gore.

"Možda bi neko od najglasnijih kritičara ove odluke Skupštine opštine Glavnog grada mogao da se zapita, gdje je on sa svojim grijehovima u odnosu na velikog vojvodu Mirka i da ga podsjetim gdje je bio 31. Januara i 01. Februara 1994., kada je u Crnu Goru umarširao Vladimir Žirinovski sa projektom preuređenja Balkana, koji je predviđao ukudanje Crne Gore. I je li se tada suprostavio države u kojoj je rođen i koji je to grijeh u odnosu na grijeh Mirka Petrovića", rekao je Radonjić.

Nije bezgrešan bio ni veliki vojvoda Mirko Petrović, kao ni jedan Petrović ili nijedan Crnogorac uostalom. Ali valja uzeti i ono dobro što je učinio Mirko Petrović, kazao je Radonjić.

"Nema svetih, nema nedodirljivih, nema onih kojima se ne mogu uputiti kritike, ali ne treba zanemarivati ni zasluge tih istorijskih ličnosti, jer poštujući njih mi poštujemo sebe, svoju državu, kulturu, istorijsko pamćenje, poštujemo smisao svog ljudskog bitisanja", poručio je Radonjić.

Profesor je ocijenio da do 1918. godine nije bilo ni pokušaja rušenja spomenika vojvodi Mirku Petroviću, da bi te godine uslijedio opšti juriš na državu Crnu Goru i od strane samih Crnogoraca.

Radonjić je ocijenio i da se danas Crna Gora pokušava spriječiti u namjeri da se priključi NATO-u.

"Evo vidimo sad se Crna Gora uzburkala, sad su podjele oko toga ići u Moskvu ili ne ići, sad imamo Crnogorce koji izjavljuju da je čast biti u Moskvi 9.maja na paradi, ali ne kažu zašto nije čast biti u Podgorici koja takođe slavi Dan pobjede, s ne manje moralnih i bilo kojih drugih prava od onih koji ga slave u Moskvi. Čak bih smio reći s nešto više, jer tamo imamo jednu vrstu zloupotrebe, pošto pobjednik nad fašizmom nije bila Rusija već Sovjetski savez, koji je u geografskom, političkom i svakom drugom smislu bio nešto drugo od Rusije. Razumije se da je Rusija, kao kičma SSSR-a, podnijela ogromne žrtve", naveo je Radonjić.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније