Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.B. [ Portal RTCG ]

31. 01. 2024. 17:36 >> 17:43
1

PODGORICA

Kuči traže izmještanje spomenika vojvodi Mirku

Mještani Kuča tražiće izmještanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici.

To je saopštio Organizacioni odbor za izmještanje spomenika vojvodi Mirku.

“Sa inicijativom izmještanja spomenika Mirku Petroviću sa trga u Podgorici će biti upoznati predstavnici državnih institucija Crne Gore, Gradski parlament Podgorice i javnost”, navode su iz Organizacionog odbora Kuča i prijatelja Kuča.

Mještani Kuča se pripremaju za prikupljanje potpisa za peticiju kojom će se zahtijevati izmještanje tog spomenika.

"Da bi izvršio smotru svog junaštva i podviga u zločinu, vojvoda Mirko je naredio da se Kučima odsijeku glave i nabiju na kolje, kako bi se uvjerio u razmjere zločina, koji je izvršio nad sopstvenim narodom. Mučno se vraćati na ove zastrašujuće primjere nečojstva i nejunaštva, koji predstavljaju jedne od najmračnijih stranica crnogorske istorije. Naši preci su oprostili ovaj stravični zločin, što je pokazala veličanstvena i najveća pobjeda koju su Kuči, zajedno sa Brđanima i Crnogorcima izvojevali protiv Turaka u oslobodilačkom ratu na Fundini dvadesetak godina kasnije, ali su nama potomcima ostavili amanet da ovaj zločin nikada ne zaboravimo.
Stoga, braćo i sestre Kuči, tražimo od svih Kuča, ma gdje oni živjeli, ali i svih časnih građana Crne Gore kojima su mrski zločini, ma protiv koga bili, da podrže naš zahtjev o izmještanju obeliska vojvodi Mirku i postave ga na pogodno mjesto, kako čestiti narod ne bi okretao glavu od njega", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније