Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2015. 11:16 >> 21:07

KOMEMORACIJA DUKAJU

Bato ostavio neizbrisiv trag

Povodom smrti reditelja Televizije Crne Gore, Huseina Bata Dukaja održana je komemoracija na kojoj su od istinskog stvaraoca i izuzetnog čovjeka oprostili prijatelji i kolege. Generalni direktor RTCG, Rade Vojvodić, kazao je da će se naša kuća prepoznavati po Dukajevom imenu i nakon njegovog zemnog trajanja.

 

"S osjećajem velikog profesionalnog i nadasve ljudskog gubitka, danas se opraštamo od Huseina Bata Dukaja, jednog od onih zaređenika rediteljskog poziva i pregalaca, po čijem će se imenu, i nakon njihovog zemnog trajanja, prepoznavati naša kuća – Radio i Televizija Crne Gore", rekao je Vojvodić.

Bato je, kako je dodao, bio je čovjek talenta i vrline, "a takvima je sudbina da prerano odu".

"Isto kao što im je i predodređeno da za sobom ostave neizbrisiv trag djelom i časnim odnosom prema kolegama i životnim izazovima u kojima nije bilo lako istrajati. Sve nas je fascinirao i inspirisao predanim odnosom prema rediteljskom poslu i lakoćom kojom je stvarao. Bato je prvi diplomirani reditelj u RTCG, ali je bio i antipod uvriježenoj slici tog zvanja – umjesto namrgođen i strog, on je bio vedar i nasmijan, ali i beskompromisno profesionalan".

Time je, kazao je Vojvodić, od prvog  dana plijenio kolege i saradnike.

"Svi su prepoznali i prihvatili njegovu jednostavnost i smisao za kolektivni rad. To mu je i omogućilo da kontinuirano napreduje i ostvaruje zavidne rezultate u umjetničkom, dječjem i dokumentarnom programu".

Vojvodić je rekao da je u Dukajevim ostvarenjima naša televizija, osamdesetih godina prošlog vijeka, u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji, doživjela najviše profesionalne uzlete i priznanja.  

"Ostalo je i danas za priču da su se, u to vrijeme, kolege iz ostalih centara raspitivali da li će na Tv festival doći Bato Dukaj i Dragan Radulović, jer su znali da će u tom slučaju nagrada otići u Televiziju Titograd. Bata ćemo pamtiti ne samo po emisijama koje predstavljaju ostavštinu za budućnost i nauk mladim kolegama, nego i po  brojnim festivalima koje je osnivao i u doslovnom smislu bio njihov dobar duh", naveo je on.

Bato je, dodao je Vojvodić, imao svojevrsnu disciplinu i odnos prema radu kojim je podsticao kreativnost i u sopstvenom okruženju, a brojne generacije mališana odrastale su uz njegove emisije koje će i ubuduće biti vrelo nadahnuća naraštajima koji dolaze.

"Zato se ne može reći da je umro onaj koji traje u sopstvenom djelu. Nije to samo puka riječ utjehe porodici i bližnjima, već sušta istina koja nas podsjeća da čovjek za života djelom obezbjeđuje život i nakon sopstvene smrti. Batu je to upravo pošlo za rukom. Ostvarenjima će svjedočiti čovjekoljublje i kosmopolitizam u kulturnom nasljeđu, ali i u uspomenama onih koji su ga poznavali. A poznavati takvog čovjeka, ne zato što je ovo posljednje slovo o njemu, bila je privilegija. Zato će svima nama nedostajati Batov optimizam i topla riječ, njegov entuzijazam i posvećenost profesiji. Uz veliku žalost koju je izazvao Batov prerani odlazak, porodici neka budu na ponos vrijednosti i vrline kojima je bio ispunjen njegov život. Neka je vječna slava i hvala Huseinu Batu Dukaju".

Nevenka Jovović, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније