Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2015. 15:55 >> 15:50
1

NESTAŠICA LIJEKOVA

Ne smije se trgovati zdravljem građana

Nestašica ljekova posebno pogađa siromašnije slojeve društva, čemu je doprinio neodgovoran odnos donosilaca odluka u zdravstvenom sistemu, smatraju u Koaliciji za društvene promjene.

Kako navode u saopštenju dostavljenom medijima, nestašice ljekova u Crnoj Gori su neuobičajeno česta pojava, što ugrožava zdravlje ljudi i osnovna prava pacijenata.

"U više navrata, nestašica ljekova je bila uzrokovana poništavanjem postupaka javnih nabavki. Naime, zbog nepoznavanja Zakona o javnim nabavkama, neadekvatnog planiranja nabavki, neblagovremenog pokretanja postupaka nabavki, diskriminatorskih uslova koji se postavljaju u zahtjevima za dodjelu ugovora,  naručioci prave ozbiljne propuste prilikom sprovođenja nabavki, zbog kojih se cio postupak nabavke obustavlja. S druge strane, sami naručioci se žale na komplikovane tenderske procedure, duge rokove za podnošenje žalbi i duge procese rješavanja po žalbama u svakoj fazi postupka javne nabavke", smatraju u Koaliciji.

Dodaju je da je nedostatak novca u budžetu poseban izazov. "Budžet predviđa jedan euro za izmirenje višemilionskog duga prema veledrogerijama, koje sasvim opravdano prijete da će obustaviti isporuku svih ljekova", kaže se u saopštenju.

U Koaliciji se pitaju ko je kriv za to što država teško nabavlja lijekove, a kada ih nabavi ne predviđa dovoljno sredstava da ih plati. "Čija je to odgovornost? Ministarstva zdravlja koje je predlagalo budžet? Ministarstva finansija koje je kontrolisalo prijedlog? Skupštinskog odbora ili poslanika koji podižu ruku da odobre dokument s kojim nijesu u potpunosti upoznati?", navode u saopštenju.

Kako dodaju - zna se ko će dug da plati. "Montefarm će s kamatnom stopom od tri posto podići kredit da isplati veledrogerije, što znači da novih pola miliona iz džepa građana odlazi zbog nepažnje nadležnih institucija", smatraju u Koaliciji za društvene promjene.

"Kao zemlja s vrlo malim izdvajanjima za zdravstvo po glavi stanovnika, gorućim problemom nedostatka sredstava za obezbjeđivanje adekvatne zdravstvene zaštite, ovakvi, skupi, propusti su nedopustivi. Što je još važnije, potrebno je prekinuti s praksom 'nestašica' lijekova  iz različitih razloga – zdravlje crnogorskih građana nije nešto što se poklanja uz mandat", dodaje se u saopštenju.

Posebno naglašavaju da problem nestašice lijekova najviše pogađa siromašnije slojeve društva, koji nemaju mogućnost obezbjeđivanja potrebnih lijekova putem privatnih nabavki.

"Apelujemo na sistemsko rješavanje problema nedostatka lijekova, s posebnom pažnjom prema osjeljivim grupama pacijenata", zaključuje se u saopštenju Koalicije za društvene promjene koju čine: Juventas, SOS telefon Podgorica,  Centar za građansko obrazovanje,  Centar za romske inicijative, CeMI, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore,  Ekvista, Queer Montenegro,  „Naše doba“ i CAZAS.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније