Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2015. 13:57 >> 13:51
3

BUTROS GALI ORASCOMU

Izvinite, nijesam znao šta radite na Mamuli

Nijesam znao da sprovodite razvojni projekat na ostrvu Mamula ili u vezi sa prirodom tog ostrva, konstatovao je, u pismu upućenom Samihu Savirisu, direktoru švajcarske kompanije Orascom Development koja, kroz dugoročni zakup, gazduje Mamulom. Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odgovarajući Savirisu, napisao je da je “razvoj lokacije kakva je tvrđava Mamula, pravi način postupanja”.

Gali, kako navodi, želi da pojasni nekoliko pitanja kako njegovo nedavno pismo predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, ne bi bilo pogrešno protumačeno, kao protivljenje investicijama na ostrvu i tvrđavi Mamula.

“Naprotiv, smatram da bi istorija, sa svom svojom tradicijom i značajem koji nosi u pogledu karaktera naroda, trebalo da bude živa, puna energije, predmet stalne brige i sastavni dio svakodnevnog života svih crnogorskih građana”, naveo je bivši egipatski diplomata.

Gali je, kako se navodi u pismu, upoznat sa Orascovim investicijama u Egiptu i izuzetnom pažnjom koju su posvetili oživljavanju i brižljivoj restauraciji i očuvanju spomenika starih hiljadama godina, koji su dio svjetskog nasljeđa koje svi baštinimo.

“Vjerujem da pretvaranje tvrđave Mamula u međunarodno mjesto okupljanja, destinaciju mira i kontemplacije, destinaciju kulture, kako je to navedeno u mom pismu, može samo biti  unaprijeđeno razvojem Ostrva na način kako ste mi Vi opisali, odnosno hotelskim kompleksom u kom će se nalaziti muzej koji odražava istoriju tvrđave i Crne Gore. Vaše iskustvo u očuvanju i poštovanju drevnih spomenika u Egiptu može samo pojačati pozitivne efekte koje će Vaša investicija donijeti Ostrvu”, konstatuje Butros Gali.

On, u pismu Savirisu, zaključuje kako bi istorija “trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je Tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na Ostrvu”.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније