Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2015. 17:41 >> 17:34

SINDIKAT UNIVERZITETA

Stav o otkazima naredne sedmice

Sindikat Univerziteta donijeće konačan stav o zahtjevu profesora koji traže zaštitu zbog najave otkaza radi dopunskog rada na fakultetima u regionu na sjednici Univerzitetskog odbora koja će se održati naredne sedmice, saopštio je predsjednik sindikata Vukašin Zogović.

 

On kaže da se Sindikalnoj organizaciji Filozofskog fakulteta i Sindikatu Univerziteta CG obratio jedan broj zaposlenih sa zahtjevom da zaštite prava iz radnog odnosa, a posebno prava profesora na dopunski rad i obustavu pokrenutog postupka o raskidu ugovora o radu.

"Zbog činjenice da postoji više pravnih propusta kada je u pitanju tumačenje i važećih zakona i ugovora o međusobnim pravima, poseban akcent stavljen na neusaglašenost člana 92 Statuta Univerziteta Crne Gore sa Zakonom o visokom obrazovanju, Zakonom o radu i Ustavom Crne Gore.  Zbog toga, profesori od Sindikata zahtijevaju da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti navedenog člana Statuta kao i da, u međuvremenu, Sindikat zahtijeva od rukovodstva Univerziteta da se, do ocjene ustavnosti tog člana, obustavi postupak  otkazivanja ugovora o radu profesorima sa dodatnim radnim angažmanom, budući da se ti otkazi mogu smatrati nezakonitim", navodi se u saopštenju.

Takođe je navedeno da klauzula zabrane konkurencije može da važi samo na teritoriji Crne Gore, a da se ovdje radi o radnom angažmanu profesora na fakultetima u okruženju, što im Zakon o radu dozvoljava.

"U prilog tome ide i činjenica da su, po bolonjskoj deklaraciji, univerziteti dužni da obezbijede mobilnost nastavnika i studenata na drugim univerzitetima. Profesori su ukazali i na diskriminaciju profesora navodeći primjer da su određeni profesori sa fakulteta dobili saglasnost od Senata da rade na nekom drugom fakultetu u regiji, i po tom osnovu oni ne krše klauzulu o zabrani konkurencije, dok se drugi profesori sa tog istog fakulteta, koji su u dopunskom radnom odnosu na fakultetima u regiji, bez saglasnosti Senata, tretiraju kao neko ko krši klauzulu zabrane konkurencije. Postavlja se pitanje kako to da je odluka Senata mjerodavna za konstataciju da neko krši ili ne krši klauzulu o zabrani konkurencije", piše u saopštenju.

Posebno je ukazano da je, na zahtjev Univerziteta Crne Gore, Ministarstvo rada i socijalnog staranja 12. januara 2012, donijelo Mišljenje u kojem se kaže da „shodno Zakonu o radu nema smetnji da univerzitetski profesori mogu biti u radnom odnosu na dva fakulteta u dvije države, s tim što se odnosi iz socijalnog osiguranja (doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti) uređuju bilateralnim sporazumom o socijalnom osiguranju”.

"Postavlja se pitanje zašto je tada mišljenje ministarstva uvaženo i priznato, dakle nije bilo otkaza po ovom osnovu, a sada je to pitanje ponovo aktuelno i pored činjenice da, od dana davanja Mišljenja do danas, u ovom dijelu nije bilo izmjena Zakona o radu", navodi se u saopštenju.

Grupa profesora konstatovala je da se ovakvim činjenjem narušava autonomija univerziteta odnosno autonomija profesora na univerzitetu.

"Oni su istakli da profesori na Univerzitetu nemaju dostojanstvenu zaradu za odgovoran posao koji obavljaju, da im je egzistencija dovedena u pitanje zbog čega su oni primorani da dopunski rade kako bi sebi i svojim porodicama obezbijedili normalne uslove za zivot i rad", navodi se u saopštenju.

Prisutni saradnci upoznali su predstavnike sindikata sa radnim statusom 14 saradnika, koji imaju ugovor o honorarnom angažovanju na određeno, i koji im ističe narednog mjeseca. Jedan dio njih je doktorirao a ostali svoje doktorske studije privode kraju. Od sindikata traže da se obrati Rektoru i zatraži informacije šta se planira sa njihovim angažovanjem, hoće li biti konkursa za izbor u akademska zvanja, da li će im biti omogućeno da rade do završetka doktorskih studija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније