Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2015. 16:47 >> 23:33

KCCG

Pušten u rad digitalni mamograf

U renoviranim prostorijama stare onkologije Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je svečano pušten u rad digitalni mamograf s pratećim sadržajima, prvi te vrste u Crnoj Gori,

Mamograf je donacija Međunarodne Agencije za atomsku energije (IAEA) iz Beča, vrijedna skoro 800 hiljada eura.

Donacija je obezbijeđena kroz nacionalni projekat MNE6004 “Nadgradnja sistema osiguranja/kontrole kvaliteta u dijagnostičkoj radiologiji za potrebe realizacije Nacionalnog programa za skrining raka dojke”. Riječ je o jednom od najsavremenijih aparata za prevremeno otkrivanje te bolesti.

Na svečanosti su govorili direktor Kliničkog centra, Ranko Lazović, ambasadorka SAD Margaret En Uehara, ministar zdravlja, Budimir Šegrt i ministarka nauke, Sanja Vlahović.

Projekat MNE6004 “Nadgradnja sistema osiguranja/kontrole kvaliteta u dijagnostičkoj radiologiji za potrebe realizacije Nacionalnog programa za skrining raka dojke” počeo je s realizacijom prvog  januara 2012. i još uvijek traje. Predstavlja nastavak prethodnih manjih projekata koji su počev od 2006, od sticanja nezavisnosti Crne Gore i dobijanja punopravnog članstva u OUN/IAEA, realizovani u saradnji sa Agencijom iz Beča.

“Cilj ovih projekata jeste unapređenje zdravstvenog sistema i njegovih usluga prema građanima Crne Gore. Ovo je do sada nesumnjivo najveći projekat, s budžetom od skoro 800 hiljada eura, koji uključuje digitalni mamograf s pratećom opremom - poseban sto za stereotaks biopsije”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pored opreme, projekat uključuje obuku kadra u inostranstvu, kao i jednomjesečnu obuka u Belgiji za jednog fizičara.

Do sada su realizovane obuke za četiri doktora specijalista radiologije i četiri tehničara, u trajanju od po mjesec dana po kandidatu, na Institutu za onkologiju Republike Slovenije.

Takođe, realizovane su tri naučne posjete specijalista radiologije u Sloveniji i učešće na Regionalnom kursu obuke iz oblasti digitalne mamografije za osam specijalista radiologije, onkologije, fizičara i jednog tehničara u Ljubljani, naveli su iz Ministarstva.

Pod projektom su realizovane i ekspertske misije IAEA i spoljnih eksperata, a za prvu polovinu juna očekuje se i održavanje velike Nacionalne radionice uz učešće inostranih eksperata za oblast skrininga raka dojke u Podgorici.

“Aktivnosti na ovom projektu trebalo bi da budu osnov za dalje aktivnosti i jačanje saradnje u oblasti medicine sa Agencijom iz Beča, posebno kada su u pitanju projekti tehničke saradnje u narednom periodu, ali i naučno-istraživacki projekti iz oblasti medicine za koje je IAEA već objavila poziv za 2015. godinu. Ovo tim prije, što je u najvažnijem dokumentu za saradnju Crne Gore i IAEA, tzv. Okvirnom programu za saradnju, koji je potpisan oktobra 2014, medicina prepoznata kao ključni prioritet u saradnji do 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније