Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 06. 2015. 18:43 >> 20:02
25

AMFILOHIJEVA IDEJA

Država istinska, ako je crkva registruje!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je danas da je sedamnaest vjekova nakon Svetog cara Konstantina, Crkva u Crnoj Gori gonjena i progonjena i da se nalazi na raspeću.

“Sa tugom kažemo, da je 1700 godina poslije cara Konstantina u Njegoševoj Crnoj Gori, koja je utemeljena na časnome krstu i Svetome Petru Cetinjskom, i na njegovom zakoniku od 33 člana, koji je on napisao u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u toj Crnoj Gori kojoj je Crkva Božja, ova Mitropolija cetinjska bila i ostala kičmena moždina, Crkva je danas gonjena i progonjena”, rekao je Amfilohije u Cetinjskom manastiru, u propovijedi na Svetoj liturgiji povodom praznika Svetih cara Konstantina i carice Jelene.

Amfilohije je rekao da se crkva u Crnoj Gori nalazi na raspeću.

“Ona za ovu vlast ne postoji jer, kako oni kažu, nije registrovana. Namjesto da Crkva Božja Svetoga Petra njih registruje, da bi onda oni postali prava i istinska država”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije, podsjetio da se crkva po zahtjevima vlasti prijavila onakva kakva je bila kroz vjekove.

“Danas vlast crnogorska, učenici onih koji su rušili hramove, koji su srušili zlatni krst Njegošev na Lovćenu, kažu nema crkve, ona treba da se registruje kod njih da bi onda oni mogli da kažu od trenutka registracije sad ste vi nastali ovdje. Da je onda ucjenjuju i da stvaraju svoje ideološko-partijske crkve i religije”, objasnio je Amfilohije.

On je rekao da je problem boravka sveštenstva u Crnoj Gori nastao kao posljedica takvog odnosa vlasti prema crkvi i dodao da vlast to radi u ime nekakvog njenog partijsko-plemenskog, mnogobožačkog nastrojenja.

“Oni u ime tog nastrojenja, kao u vrijeme prije cara Konstantina negiraju crkvu božiju koja ovdje postoji i koja će postojati i vrata paklena neće je nadvladati”, rekao je Amfilohije.

“Namjesto da se ugledaju na cara Konstantina, koji je imovinu otetu od crkve božije i hramove oskrnavljene vratio crkvi, ovi naši, iako hoće da idu u Evropu, imovinu crkvenu, koja je opljačkana, neće da vrate. I ne samo to, već pokušavaju da nam otmu hramove”, rekao je Amfilohije i naveo primjere hramova na Ćipuru i na Kruševcu u Podgorici.

“Sad pokušavaju da nam otmu i ćivot Svetoga Vasilija Ostroškoga, a time, naravno, pripremaju i otimanje i ćivota Svetoga Petra Cetinjskoga. Daj Bože da ih Gospod prosveti časnim krstom, konstantinovskim, kao što je cara Konstantina od mnogobožačkog vladara pretvorio u hrišćanina, ravnoapostolnog svjedoka imena Hristovoga i nosioca njegovoga časnoga krsta”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније