Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2015. 20:44 >> 20:55

NOVSKA SKUPŠTINA

Podrška zahtjevima radnika Brodogradilišta

Nakon skoro tri sata rasprave, lokalni parlament u Herceg Novom prihvatio je jednoglasno dest od 11 zaključaka o situaciji u Jadranskom brodogradilištu Bijela u stečaju, kao i rješavanju statusa radnika.

Po predlogu potpredsjednice opštine  Tamare Vujović zaključeno je da opština iz svojih sredstva izdvoji jednokratnu pomoć od 10 hiljada eura radnicima Brodogradilišta, koju će oni raspodjeliti po prioritetima. Prihvaćena je i dopuna da se opština pobrine za prevoz radnicima dok ne rješe svoj status, prenosi Radio Jadran.

Klub Odbornika DPS Herceg Novi predložio je četiri zaključka koji su skoro istovjetni sa zahtjevima pregovaračkog tima bijelskih stečajaca. Zaključci su: da Vlada kao većinski vlasnik preuzme obavezu da, prije realizacije stečajnog postupka, izvrši povezivanje radnog staža radnicima Brodogradilišta Bijela po obračunatim vrijednostima, te da nakon realizacije stečajnog postupka iz stečajne mase podmiri novonastale - neplanirane troškove u Budžetu Crne Gore, zatim da prije realizacije stečaja isplati zaostale zarade i ostale naknade zaposlenima u Brodogradilištu, uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati "hitno", te da nakon realizacije stečajnog postupka iz stečajne mase podmiri novonastale - neplanirane troškove u Budžetu.

Treći zaključak DPS-a je da Vlada u okviru budžetskih rezervi obezbjedi sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru zaposlenima u Brodogradilištu, ili ako to nije moguće predloženo je da se u okviru povjeriličkih potraživanja, iz ne male stečajne mase, obezbjedi sredstva za podmirenje otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru (što znači 24 prosječne zarade i 500 eura po godini radnog staža).

I posljednji zaključak iz DPS-a, kojeg je saopštio Zoran Kovačević, a Skupština prihvatila sa nekoliko uzdržanih glasova, je da Vlada Crne Gore kao većinski vlasnik u najkraćem mogućem roku obezbjedi ubrzanje sprovođenja i okončanja stečajnog postupka u Brodogradilištu Bijela.

Nakon toga da sprovede plan prestrukturiranja Brodogradilišta u skladu sa potrebama mještana Bijele i građana Herceg Novog, kroz uvođenje programa remonta i proizvodnje jahti i mega-jahti, programa kruzinga (u skladu sa nekadašnjom ponudom Rojal Karibiena) i turističko-trgovinske djelatnosti kao logističke podrške novim djelatnostima.

Po predlogu odbornika Obrada Gojkovića (Demokrate Herceg Novog) jednoglasno je prihvaćeno da Vlada garantuje zaposlenima da će status koji su imali na dan uvođenja stečaja zadržati, kao i da radnicima koji žele da napuste Brodogradilište isplate otpremninu po kolektivnom ugovoru.

Usvojeni su i zaključci Kluba odbornika SNP-a, slični Gojkovićevim.  Odbornik Novske liste, Miloš Konjević predložio je da državna revizorska komisija ispita poslovanje JBB u posljednjih pet godina i rezultate objavi. Odbornici su podigli ruke i za taj posljednji, jedanaesti zaključak.

Svemu je prethodila na momente ošta i politički polarizovana rasprava oko krivaca koji su doveli do stečaja nekada najuspješnijeg Brodogradilištra na Mediteranu. Poziv iz opozicionih redova da se radnici Brodogradilišta i drugih Sindikata u Herceg Novom udruže u protestima "protiv loših privatizacija i prevara DPS-a", protumačen je iz vladajuće koalicije kao miniranje sezone. Jer protesti na poziv "zmaja iz Nikšića" nisu potrebni Herceg Novom koji je već mnogo izgubio zbog problema sa vodom i nezavršenim kolektorom, kazao je Zoran Kovačević (DPS).

Na to su iz SNP-a kazali da uvođenjem dva stečaja na pragu sezone Vlada dovoljno pokazuje koliko joj je stalo do turizma u ovom gradu. Sezona je propala i prije nego je počela, kazala je Danijela Đurović.

Predstavnici pregovarčkog tima i radnika Brodogradilišta, Mladen Kriviokapić i Gligo Tomanović, su kazali da neće dozvoliti da se uplete politika u priču o njihovom statusu, jer radnici su, gladni i na ulici su.

Nakon Skupštine u podne se radnicima Brodogradilišta na kapiji komapnije u stečaju obratio predsjednik skupštinskog Odbora za praćenje privatizacije, Janko Vučinić.

(Izvor: Radio Jadran) 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније