Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG, Anadolija, Mina ]

11. 07. 2015. 11:40 >> 16:13
8

SPOMEN PARK POBREŽJE

Položili vijence za sjećanje na žrtve

Srebrenica je simbol zločina u jednom vremenu, simbol zločina nad jednim narodom, kazao je danas predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, na obilježavanju Dana sjećanja povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Glavnim gradom, u podgoričkom Spomen parku Pobrežje, obilježen je Dan sjećanja povodom 20-godišnjice genocida u Srebrenici.

Krivokapić: Moramo sa stvorimo harmoniju

U ime Skupštine Crne Gore, cvijeće na spomeniku svim žrtvama ratova 1991-2001. godine položio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

„Dvije decenije je sjećanja. Sunovrat duše i mrak ljudskosti je bilo ono što je obilježilo devedesete godine prošlog vijeka. Ako ne uspijemo da sjećanje pretvorimo u odgovornost, da brane pretvorimo u naše obrazovanje i naše učenje istorije i književnosti, onda ćemo, zavisno od vremena, svi biti narodi žrtve, ili narodi u čije se ime vrše zločini.  Crna Gora je uspjela da se odbrani u tom vremenu, ali i u Crnoj Gori je u tom vremenu bilo muke i ponora. Štrpci, Bukovica, Kaluđerski laz i Herceg Novi“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je Srebrenica simbol zločina u jednom vremenu.

„Simbol zločina nad jednim narodom. Budućnost koja nas čeka je budućnost različitosti, u vjeri, u naciji, u miješanju. Mi u Crnoj Gori možemo biti spremni kao niko drugi da stvorimo harmoniju, suživot, da učimo iz svake religije i istorije svakog naroda samo dobro. Mi smo mali brojčano, ali možemo biti veliki u suočavanju sa vremenom zla, i to je način da vidimo koliko smo snažni“, istakao je Krivokapić, koji se zahvalio Forumu Bošnjaka Crne Gore, na svojoj istrajnosti da sačuva Bošnjake u Crnoj Gori.

„Bez brojčano manjih u Crnoj Gori, ne može biti Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Forum Bošnjaka: Rođeni da živimo, a ne da se ubijamo

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović, podsjetio je da je 20 godina od najmasovnijeg zločina u Evropi poslije drugog svjetskog rata, kada su oružane formacije bosanskih Srba 11. do 19. jula 1995. sa područja Srebrenice sistematski ubili više od osam hiljada zarobljenih Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

"Četvrt je vijeka od stradanja više stotina hiljada ljudi na prostoru bivše SFRJ, među kojima su najmanje 272 građana Crne Gore. Ovih dana je i šesta godišnjica skukupštinskog ustanovljenja Dana sjećanja na Srebrenicu, kao i na sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom period na prostoru bivše SFRJ", podsjetio je Tuzović.

On je kazao da Forum kao izvorni inspirator suočavanja sa prošlošću, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Glavnim gradom želi da podsjeti da genocid u Srebrenici mora biti trajna opomena svima, regionu ali i svjetskoj zajednici.

"Svi smo rođeni pod ovim nebom sa pravom da živimo, a ne da se ubijamo. Zato u svakom zlu treba štiti čovjeka, bez obzira na vjere i nacije, koje vjekovima bitišu u svim državama na ovim prostorima", rekao je Tuzović.

On je kazao da se temeljitim suočavanjem sa prošlošću mora gajiti svijest i učiti nove generacije da čuvaju sebe i druge.

"U to ime mnogo se zahvaljujem Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Glavnom gradu, što su u saradnji sa autorima rekonstruisali spomenik u spomen parku civilnim žrtvama ratova 1991-2001", rekao je Tuzović.

Numanović: Mladima da usadimo lekciju prošlosti

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, kazao je u svom obraćanju da je obilježavanje dvije decenije od zločina u Srebrenici prilika da se pogleda u prošlost.

„Da se podsjetimo svih žrtava rata u periodu od 1991-2000. godine. Ali svakako težište svih nas treba da bude na pomirenju svih multikulturalnih grupa. Budućim generacijama, kao država, treba da usadimo lekciju prošlosti, kako se ona ne bi ponovila. Neka je vječni mir svima kojima je život ugašen tokom ratnih dešavanja“, istakao je Numanović.

Pozitivna CG: Prihvatiti odgovornosti

Povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, vijenac žrtvama na Spomen obilježju Pobrežje položili su i predstavnici Pozitivne Crne Gore (PCG), Srđan Perić, Srđa Popović, Nataša Gojković i članovi Foruma mladih Miloš Brajović i Jelena Milićević. 

"Genocid u Srebrnici, kao i svi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije ne smiju ostati bez kazne, jer brojne žrtve zaslužuju pravdu. Jedino prihvatanjem odgovornosti i suočavanjem sa prošlošću možemo graditi buduće odnose, saradnju i povjerenje u regionu", rekli su predstavnici Pozitivne.

LP: Proces lustracije da odvede ka pravdi

Delegacija Liberalne partije (LP), sa predsjednikom Andrijom Popovićem na čelu, položila je vijenac i odala poštu civilnim žrtvama ratova vođenih na teritoriji bivše Jugoslavije. Vijenac na spomen obilježije žrtvama položen je povodom 20 godina od genocida počinjenog u Srebrenici nad civilnim stanovništvom u julu 1995.

"Shvatajući da suočavanje sa prošlošću na temeljima argumentovanih činjenica jedino može dovesti do istine liberali su snažno promovisali takvu politiku. Proces lustracije koji prijedhodi procesu suočavanja onih koji su činili zločine sa pravnim sistemom treba da nas odvede ka pravdi i pravednom rješenju dvodecenijskog egzodusa koji trpe porodice žrtava i cijeli narodi na ovim prostorima", poručili su iz LP.

Mladi SDP-a: Za istinu i pravdu

I predsjednik Foruma mladih SDP Podgorice, Dragan Damjanović, položio je vijenac povodom obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici.

„Ovo je trenutak kada svi treba da se prisjetimo i zaćutimo pred boli svih onih koji su žrtve mračnih dešavanja devedesetih na našim područjima. Odgovornost za učinjeno, istina i pravda su temelji na kojima moraju počivati naše generacije, jer samo tako ćemo biti društvo mira, razumijevanja i solidarnosti. Mir svim žrtvama i da se nikada više ništa slično ne ponovi“, istakao je Damjanović.

Obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici prisustvovali su i pojedini ministri, delegacija ambasade Turske u Crnoj Gori, predstavnici nevladinog sektora kao i građani Podgorice. 

 

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније