Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 07. 2015. 17:42 >> 22:17
1

VOJVODIĆ U NJEMAČKOJ

Podsticati saradnju regionalnih univerziteta

Međunarodna saradnja čini nas boljima i konkurentnijima u partnerstvu s razvijenim evropskim zemljama, poručila je rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmila Vojvodić, na konferenciji ''Evropske perspektive: budućnost sa naukom''. Konferencija, u okviru Međuvladine inicijative Zapadni Balkan 2015-2020, pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel, održavala se u Haleu i Berlinu od 15. do 17. jula.

Taj visoki naučni skup, na kome su učestvovali predstavnici Rektorskih konferencija, nacionalnih akademija i naučnih institucija Zapadnog Balkana (ZB), kao i visoki zvaničnici Evropske unije (EU), Njemačke i Austrije, organizovala je njemačka nacionalna akademija "Leopoldina''.

Konferencija je održana u skladu sa zaključcima tzv. Berlinskog procesa,  koji je iniciran u Berlinu 28. avgusta 2014.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić, u okviru tematskih diskusija konferencije bila je jedan od moderatora i izlagala na temu: "Status kvo, perspektive i okvir saradnje unutar ZB i između regiona ZB i EU'', promovišući međuregionalnu saradnju, koja nas, kako je navela, čini i boljima i konkurentnijima u partnerstvu s razvijenim evropskim zemljama.

Rektorka se, kako je saopšteno iz UCG, posebno založila za podršku postojećoj regionalnoj platformi, čiji su potpisnici svi državni univerziteti ZB.

“Cilj ove platforme je da podstakne zajedništvo i tijesnu međuuniverzitetsku saradnju, kao i, između ostalog, dostupnost regionalnoj istraživačkoj infrastrukturi i  osnivanje regionalnih inter-disciplinarnih doktorskih studija u oblastima od strateškog značaja za sve države učesnice, kao što su zaštita životne sredine, enegetika, kulturno i umjetničko nasljeđe”, naveli su iz Rektorata.

Na konferenciji je održano više okruglih stolova, a teme su bile: uloga visokog obrazovanja,  istraživanje,   inovacije, povezivanje nauke sa društvom i privredom, uloga politike i naučne diplomatije u evropskoj perspektivi ZB, važnost ulaganja u visoko obrazovanje i konkurentnost naučno-istraživačke djelatnosti zemalja ZB u evropskom okviru, kao i drugi aktuelni izazovi, posebno problem “odliva mozgova”.

Zajednička rezolucija, koja je pripremljena na konferenciji u Haleu, predstavljena je na naučno-političkom sastanku u  Berlinu i sadrži konkretne zaključke i preporuke za Samit država ZB i EU,  koji će se u okviru Berlinskog procesa održati u Beču, 27. avgusta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније