Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tobijas Kojfer (Rio de Žaneiro)  [ DW ]

19. 03. 2024. 11:21

Siromaštvo raste, inflacija opada: prvih sto dana Havijera Mileija

Predsednik Argentine Havijer Milei

Siromaštvo se povećava, inflacija opada: prvih sto dana novog argentinskog predsjednika Havijera Mileija daju povoda za nadu, ali istovremeno i brigu. Tzv. Socijalna opservatorija Katoličkog univerziteta (UCA) iz Buenos Ajresa registrovala je povećanje siromaštva. Broj siromašnih, koji je ionako bio veliki s oko 45 odsto, povećao se na 57 procenata. Unicef, organizacija UN za pomoć deci, očekuje porast siromaštva među djecom i mladima sa 62 na 70 odsto. To je sigurno najveći problem nove libertarno-konzervativne vlade. Porast socijalnih napetosti otvara mogućnosti za kritike.

Prvi uspjesi finansijske politike

Nasuprot tome uočljivi su prvi uspjesi Mileijeve finansijske politike. Inflacija je smanjena s oko 25 odsto kolika je bila u decembru, najprije na oko 20 procenata u januaru, a zatim u februaru na 13,2 odsto. Portal argentinskog nedeljnika Perfil prognozirao je nedavno pad inflacije do jula na oko sedam procenata.

Porodica kopa po kontejneru tražeći hranu, Buenos Ajres, novembrar 2023.

„Snažno usporavanje“ inflacije „rezultat je rada nacionalne vlade na sprovođenju stroge discipline državnog budžeta“, prokomentarisao je Milei. Ali, i inflacija od 13,2 odsto za stanovništvo je teško podnošljiva.

„Najvažniji uspjeh je pad inflacije koji nadilazi dosadašnja očekivanja“, kaže za DW ekonomski konsultant Karl Moses iz Buenos Ajresa. „Uprkos teškoj recesiji kursevi argentinskih deonica i obveznica snažno su porasli. To odslikava raspoloženje stanovništva koje je bolje nego bi se očekivalo s obzirom na još uvijek dramatično lošu ekonomsku i socijalnu situaciju.“

Reforme se ne pokreću

Milei do sada nije uspio da pokrene svoje ambiciozne ekonomske reforme. Reformski projekti su na čekanju, dijelom i zbog gorkih poraza u Kongresu – u kojem Mileijeva stranka „Sloboda nastupa“ (La Liberdad Avanza) – nema većinu, kao i u Senatu, kaže Moses: „Za sada nedostaju stvarne reforme koje bi omogućile trajno poboljšanje stanja. Kratkoročno postignuta uravnoteženost državnih finansija, na koju je vlada toliko ponosna, do sada počiva na realnom smanjenju vrijednosti penzija i plata, kao i drugim provizornim mjerama. To ne može biti dugoročno održivo.“

Protesti protiv Milejeve politike: Buenos Ajres, 1. februara 2024.

Ekonomski stručnjak Agustin Ečebarne iz fondacije „Sloboda i progres“ iz Buenos Ajresa za DW potvrđuje da je neophodno sprovođenje reformi. „Taj proces ekonomskog prilagođavanja i transformacije neizostavan je da bi se stvorile osnove za održiv rast i dugoročnu stabilnost. Procjenjujemo da će se ekonomija oporaviti u drugoj polovini godine.“

Stroge mjere štednje

Mileijeva vlada pokušava da strogim mjerama štednje sanira državni budžet koji je preuzela od prethodne vlade. Tako bi npr. državna novinska agencija TELAM, koja prema zvaničnim navodima posluje s deficitom, trebalo da bude ukinuta. Na Nacionalnom radiju brojni ugovori na određeno vrijeme neće biti produženi. Neke državne institucije već su zatvorene, a pokrajinskim vladama uskraćen je dio novca.

„Para nema“ – tako je Milei nakon preuzimanja dužnosti opisao stanje u državnoj kasi. Uprkos oštrim mjerama štednje i porastu siromaštva, podrška Mileiju među stanovništvom relativno je stabilna, iako je predsjednik u najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja izgubio nekoliko procenata. Mileiju za sada ide u prilog to što je najavio „tešku prvu godinu“. Dio stanovništva uvjeren je da se te žrtve isplate, ali druga polovina sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije.

Tokom predizborne kampanje, Milei je ponekad sa sobom imao motornu testeru

Kritika stiže od socijalnih organizacija

Iz redova socijalnih organizacija i opozicije čuju se, međutim, oštre kritike vladine politike. Katolička crkva u domovini pape Franje skreće pažnju na ugrožene. Sveštenici koji brinu o siromašnima izvještavaju da se osjetno povećao broj onih koji u narodnim kuhinjama traže pomoć. Sveštenik „Pako“ Olveira, inače porijeklom Španac, optužuje Mileija da ciljano ugrožava socijalne pokrete, tradicionalno povezane s peronizmom, koji je dugo dominirao u Argentini.

„Ideja vlade je da uništi sve zajedničke, socijalne i političke organizacije“, kaže Emilio Persiko iz peronistički orijentisanog Pokreta Evita. On zato smatra da bi Mileijev mandat na mestu predsjednika mogao prevremeno da se završi. „Bilo bi čudo da Havijer Milei izdrži četiri godine.“

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније