Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nikita Žolkver, Ana Savčuk  [ DW ]

29. 03. 2024. 07:25

Prva faza: Bundesver predaje Ukrajini 10.000 artiljerijskih granata

Provided by Deutsche Welle

Bundesver će narednih dana Ukrajini predati 10.000 artiljerijskih granata iz sopstvenih zaliha, rekao je za DW general-major Kristijan Frojding. Primopredaja je dio trostepenog plana za isporuku municije, rekao je Frojding, koji je od početka ruskog agresorskog rata na čelu specijalnog štaba u Bundesveru za Ukrajinu.

Isporuka municije u tri etape

Prema njegovim riječima, ukrajinske potrebe za artiljerijskom municijom biće zadovoljene u tri etape. Nakon prve, hitne faze, srednjoročno će biti podržana češka inicijativa za municiju.

„Preuzećemo više 180.000 komada municije, za koje je planirano da budu isporučeni od početka ljeta do kraja godine", rekao je general.

A na „duže staze” Njemačka je pored češke inicijative sklopila i bilateralni ugovor koji predviđa isporuku još 100.000 artiljerijskih granata od četvrtog kvartala ove godine. Kristijan Frojding nije želio da detaljnije objašnjava sa kojom zemljom je sklopljen ugovor o isporuci.

Nemačka haubica EX DM30 DR54 i odgovarajuća municija

Češka je organizovala kupovinu do 800.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu. Inicijativa je počela krajem februara. Od tada se kampanji pridružilo 20 zemalja EU i NATO, uključujući Njemačku, Francusku, Dansku, Holandiju i Kanadu.

Prema Frojdingu, trenutna najhitnija potreba Ukrajine je „artiljerijska municija, druga municija i vođene rakete za savremene sisteme protivvazdušne odbrane i oklopna borbena vozila".

Obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj

U intervjuu za DW, Frojding je govorio i o obuci ukrajinskih vojnika u Njemačkoj. Prošle godine je na njemačkim vojnim poligonima obučeno 10.000 pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a još 3.000 do 4.000 ljudi u prvim mjesecima 2024.

Obuka ukrajnskih vojnika u Nemačkoj, 05.05.2023.

Njemačko Ministarstvo odbrane spremno je da 2024. ponudi takvu priliku još većem broju vojnika iz Ukrajine.

„Fokus je uvjek na obuci na sistemima naoružanja koje pružamo ukrajinskim oružanim snagama, i taktičkoj obuci, obuci operatera, kao i obuci tehničara da ih održavaju i popravljaju", rekao je Frojding.

Kolege u Njemačkoj su pritom iznenađene sposobnošću ukrajinskih vojnika da uče, kao i brzinom kojom se „navikavaju na potpuno nove sisteme naoružanja". Kada su u proljeće 2022. prvi put došli u Njemačku na obuku na samohodnoj haubici PzH 2000, za to je bilo planirano nekoliko mjeseci, ali je obuka išla mnogo brže nego što se prvobitno očekivalo.

Ovaj prilog je izvorno objavljen na nemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније