Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

10. 02. 2023. 14:22 >> 14:30

UDG UKAZUJE

Poslali zakon o upravljanju otpadom u Brisel bez javne rasprave

Zakon o upravljanju otpadom poslat je Evropskoj komisiji (EK) bez poziva građanima, nevladinim organizacijama i medijima da se uključe u javnu raspravu i daju svoje prijedloge. To je saopšteno iz Centra za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica (UDG).

Kako se navodi, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poslalo je Evopskoj komisiji (EK) Predlog zakona o upravljanju otpadom bez sprovedene javne rasprave, što predstavlja nedopustivo netranstarentnu proceduru usvajanja jednog od najznačajnijih ekoloških propisa. 

“Nakon pet godina čekanja na ovaj propis, Zakon je poslat EK bez poziva građanima, a posebno nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim stranama da se uključe u javnu raspravu i daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije”, saopšteno je iz UDG-a.

Podvukli su da je ovakva procedura nedopustiva, s obzirom na obavezu organizovanja javne rasprave koju propisuje Uredba o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

Osim toga, kako dodaju, stručna javnost je u više navrata iskazivala interesovanje da bude blagovremeno upoznata sa ovim zakonskim tekstom.

Podsjetili su da je u posljednjem Izvještaju o Crnoj Gori za 2022. godinu, Evropska komisija ocijenila da naša država ima ograničen stepen usklađenosti u oblasti otpada, te da su značajni napori potrebni da se propisi iz ove oblasti implementiraju, kao i da je posebno ukazala na važnost donošenja ovog zakona i državnog plana upravljanja otpadom koji je istekao još 2020. godine.

“Odgovor nadležnog Ministarstva da se obaveza sprovođenja javne rasprave smatra ispunjenom, jer je održana na početni Nacrt zakona još u mandatu 42. Vlade od strane tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma u avgustu 2018. godine je neprihvatljiva, jer se tekst zakona tokom više od četiri godine mijenjao i dopunjavao, a i sama zainteresovana javnost se tokom dugog vremenskog perioda od četiri godine značajno promijenila”, naglašavaju sa UDG-a.

Dodali su da je dobra praksa koja je uspostavljena sa Evropskom komisijom od otvaranja pregovora Crne Gore sa EU da joj se dostavljaju isključivo predlozi zakona koji su uključili mišljenja i sugestije svih zainteresovanih strana.

“Konačno, Evropski parlament je nakon 2018. godine donio i izmijenio određene propise iz ove oblasti koji bi morali da budu ugrađeni u novi Zakon, a u slučaju da to nije urađeno, a što se ne može ni znati jer zakon nije dat na uvid javnosti, nakon pet godina čekanja Crna Gora će dobiti propis u koji nisu prenesena najnovija akta EU”, ukazuju u saopštenju. 

Očekuju da će u narednom Izvještaju EK Crna Gora kao i prethodnih godina dobiti istu ocjenu o ograničenoj usklađenosti u važnoj oblasti kao što je upravljanje otpadom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније