Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

А.М. [ RTS ]

18. 09. 2023. 21:51 >> 21:52

GLOBALNO ZAGRIJAVANjE

Francusko skijalište se trajno zatvara jer snijega neće biti

Dolazi zima. Za još jedno skijalište u Francuskoj to znači da će se suočiti sa nedovoljnom količinom snijega da bi moglo da radi. Glavni krivac – globalno zagrijevanje.

La Sambui, grad koji je poznata skijaška destinacija u blizini Mon Blana u francuskim Alpima, odlučio je da demontira svoje žičare jer je globalno zagrijevanje skratilo sezonu skijanja na samo nekoliko nedelja, što znači da više nije isplativo držati takav centar.

„Ranije smo imali snijeg praktično od 1. decembra do 30. marta. Prošle zime, međutim, bilo je samo četiri nedjelje snega, a čak ni tada nije ga bilo mnogo i vrlo brzo su se na stazi pojavile stijene i kamenje“, rekao je Žak Daleks gradonačelnik La Sambuija.

Ako bi skijalište bilo otvoreno tokom perioda kraćeg od pet nedjelja u januaru i februaru, gubici bi bili oko pola miliona eura jer samo održavanje žičare košta oko 80.000 eura godišnje, objašnjava Daleks.

La Sambui nije veliki ski-centar jer ima samo tri ski-lifta i tek pregršt staza koje dosežu do visine od 1.850 metara. Međutim, zahvaljujući velikom broju staza koje se kreću od stručnih „crnih“ do početničkih „zelenih“ i relativno jeftinog ski-pasa, bilo je popularno za porodično zimovanje, kao i one koji su tražili mirnije iskustvo na Alpima nego što u ponudi imaju destinacije na većoj nadmorskoj visini.

Britanski sajt o zabavi na snegu On The Snow ovaj ski-centar naziva „idiličnim mestom sa izuzetnim panoramskim pogledom i svime što vam je potrebno u prijateljskom odmaralištu“.

Ovog leta, kako se primicalo vrijeme za planiranje zimske sezone, gradsko vijeće La Sambuija donelo je odluku da zatvori odmaralište koje vodi od 2016. godine.

Iako bi skijaška infrastruktura trebalo da bude uklonjena što je pre moguće, postoji nada da će grad moći da privuče posjetioce. Gradonačelnik Daleks istakao je da će odmaralište, koje takođe nudi letnje aranžmane za planinarenje i aktivnosti na otvorenom, umjesto toga postati mjesto za „otkrivanje i zaštitu prirode, šetnje, generalno bavljenje sportom u skladu sa vremenskim prilikama“.

Na sajtu sklijališta La Sambui navodi se da je centar „definitivno zatvoren“ 10. septembra, nakon odluke gradskog vijeća.

"Hvala vam svima za ovu poslednju letnju sezonu i za sve divne godine provedene sa nama“, navodi se u poruci na sajtu.

Rizik od dopremanja snijega La Sambui nije jedino francusko skijalište koje se suočava sa krahom. Prošle godine, Sen Firmin, još jedna mala alpska skijaška destinacija, odlučila je da ukloni svoju žičaru nakon što je vidjela da se zimska sezona skraćuje sa nekoliko mjeseci na period koji se može meriti nedjeljama, čemu su takođe doprinijele klimatske promjene.

Francuska ekološka grupa "Mountain Wilderness" kaže da je demontirala 22 ski-lifta u Francuskoj od 2001. godine i procjenjuje da još uvijek postoji 106 napuštenih žičara na 59 lokacija u zemlji.

Prema izvještaju koji je u avgustu objavljen u naučnom časopisu Nature Climate Change, 53 odsto od 2.234 ski-centra u Evropi vjerovatno će se suočiti sa „veoma visokim rizikom od manjka snijega” u slučaju rasta temperature za dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, ukoliko ne budu koristili vještački snijeg.

Izvještaj objavljen u januaru u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences journal ukazuje na „značajnu mogućnost“ da globalni porast temperature pređe prag od dva stepena Celzijusa do sredine ovog vijeka.

Žak Daleks naglašava da su „sva zimska sportska odmarališta u Francuskoj pogođena globalnim zagrijavanjem“, posebno ona na srednjoj nadmorskoj visini, to jest između 1.000 i 1.500 metara.

Mještani protiv uklanjanja žičare

Ipak, u njegovom gradu nisu voljni da odustanu bez borbe. Ove godine je udruženje pod nazivom „Svi zajedno za La Sambui“ (Tous Ensemble Pour La Sambuy) pokrenulo peticiju, pozivajući da skijalište i druga odmarališta ostanu otvoreni usvajanjem novog „trajnijeg” modela koji se odlanja na rad žičare tokom leta čime bi se posjetioci privlačili na planinu, prenosi RTS.

Peticija je prikupila više od 1.900 potpisa i, prema rečima Kristijana Belija, predsjednika udruženja, grupa preduzima pravne radnje kako bi poništila odluku gradskog vijeća.

Prema njegovim riječima, zatvaranje je „štetno“ za grad i čitavu okolnu regiju, dodajući da je skijalište „društveni element tog malog grada od 7.500 stanovnika“.

Gradonačelnik Daleks kaže da je uzrok zatvaranja jasan ističući da je „globalno zagrijevanje očigledno u toku“ i da se dešava „čak i brže nego što su naučnici predvidjeli“.

„Skijalištima je sve teže da funkcionišu, jer su mnogi primorani da se prilagode novoj klimi“, zaključio je gradonačelnik La Sambuija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније