Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Radio Slobodna Evropa ]

20. 10. 2023. 14:30 >> 14:29

UNESCO

"BiH mora procijeniti uticaj HE Buk Bijela na Durmitor i Taru"

Bosna i Hercegovina mora procijeniti potencijalni uticaj na životnu sredinu projekta Hidroelektrane (HE) Buk Bijela, koja je planirana na rijeci Drini u Bosni i Hercegovini, "na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i na rijeku Taru", odluka je Odbora za Svjetsku baštinu UNESCO-a.

Odbor je zatražio od država članica Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije da održe kontinuitet riječnog ekosistema i neometan tok rijeke.

"Bosna i Hercegovina i Srbija moraju osigurati i procjenu potencijalnih utjecaja kroz Stratešku procjenu utjecaja na životnu sredinu, i to u suradnji sa Crnom Gorom", navedeno je odluci UNESCO-a.

Kako prenosi radio Slobodna Evropa, nacionalni park Durmitor nalazi se na UNESCO-ovoj Listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom i prema navodima Crne Gore ova područja bi se narušila izgradnjom HE Buk Bijela u Foči.

Udruženja za zaštitu životne sredine iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore godinama ukazuju na negativne posljedice izgradnje HE Buk Bijela po životnu sredinu.

Zbog ovog projekta podnesen je niz žalbi međunarodnim tijelima, a žalbeni postupak se vodio i pred Ustavnim sudom BiH.

Šta predviđa zajednički projekat Republike Srpske i Srbije?
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Projektom je predviđena gradnja tri hidroelektrane, Buk Bijela, Foča i Paunci, u gornjem slivu rijeke Drine na istočnoj granici BiH i Srbije.

Prema projektu Gornja Drina, većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 odsto, a 49 odsto entitet RS.

Izgradnju sve tri hidroelektrane finansiraće Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda RS-a.

Vlasti Republike Srpske projekte izgradnje hidroelektrana provode u skladu s odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS-a kojima su sve rijeke u tom bosanskohercegovačkom entitetu, uključujući Drinu, proglašene kao "unutrašnje vode RS-a".

Međutim, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlukom u februaru 2020. godine to zakonsko rješenje proglasio neustavnim.

Predstavnici RS-a, pak, smatraju da je oblast energetike prema Ustavu BiH u nadležnost entiteta te tvrde da sporazumom sa Srbijom o izgradnji hidroelektrana ne krše odluku Ustavnog suda BiH.

To obrazlažu time što se lokacija za izgradnju tri hidroelektrane nalazi na gornjem toku rijeke Drine koji nije granica između BiH i Srbije, već se nalazi na području RS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније