Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

А.М.

09. 11. 2023. 20:33 >> 20:33

MOJKOVAČKA URA

Mojkovčani o rudniku da odluče na referendumu

Građanski pokret URA je je od samog početka imala principijelan stav vezan za ponovno otvaranje rudnika u Mojkovcu i mojkovačka URA je izašla davno sa jasno izraženim stavom da rudnik jedino može biti opcija pod uslovom poštovanja najsavremenijih ekoloških propisa Evropske unije, tvrde u ovom političkom subjektu u saopštenju dostavljenom medijima.

"To nije bio samo stav našeg opštinskog odbora(OO), to su bili stavovi i premijera prethodne Vlade Dritana Abazovića i ministarke Ane Novaković Đurović. Njih dvoje su u više navrata isticali da se rudnik u Mojkovcu neće otvarati na uštrb zdravlja građana Mojkovca, i ako ne bude u skladu sa zakonima i ekološkim standardima, zbog čega 43. Vlada i nije potpisala nikakav ugovor sa koncesionarom, a drago nam je i što je i novi ministar energetike i rudarstva Saša Mujović na identičnom stanovištu", saopšteno je iz mojkovačke URE.

Kako kažu, predloženi Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina - Brskovo, kao i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu za njih su daleko od prihvatljivih.

"Zbog čega je u ime našeg OO potpredsjednik Opštine Mojkovac Ivan Ašanin uložio brojne primjedbe na pomenuta dokumenta. Prema tome, jasno je da ovo što se sada nudi kao rješenje vezano za ponovno otvaranje rudnika za nas je apsolutno neprihvatljivo", saopšteno je iz URE.

Dodaju da u slučaju da se nekada dođe do rješenja za otvaranje rudnika koje će biti u skladu sa najsavremenijim ekološkim propisima Evropske unije i koje neće ugroziti strateški važan projekat za razvoj Mojkovca, skijalište “Žarski”, predlažu da se o tome izjasne građani Mojkovca na referendumu.

"Smatramo da bi to jedino bilo pošteno prema njima, jer partije koje su danas izričito protiv rudnika, u prethodnom periodu kao ključne programske ciljeve su imale upravo otvaranje rudnika, te bi bilo krajnje neodgovorno i neozbiljno prema građanima da takvu odluku o rudniku donosimo u ovakvom sazivu lokalnog parlamenta", saopšteno je iz OO URA Mojkovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније