Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

22. 11. 2023. 17:46 >> 17:46

NA GRADSKOJ FARMI

Zbog klimatskih promjena 30 novih vrsta insekata u Engleskoj

Na gradskoj farmi od 37 hektara u engleskom gradu Batu, volonteri su u posljednjih osam godina popisali 1.250 novih vrsta insekata, a stručnjaci su iznenađeni i zabrinuti jer su za vrijeme ljeta otkrili još tridesetak novih koje su se tamo doselile zbog ekstremnih temperatura prouzrokovanih klimatskim promjenama.

Gradska farma najnovija je organizacija za očuvanje okoline koja je ukazala na prisutnost do sad neviđenih insekata u tome dijelu zemlje prije klimatske krize.

Volonteri i stručnjaci zabrinuti su zbog pojave novih 30 vrsta insekata u Batu za vrijeme ljeta jer su oni ranije u tom području bili prisutni isključivo zimi, piše Gardijan.

Ekolog i aktivista Majk Vilijams, koji vodi evidenciju o novim životinjama rekao je da su insekti i paukoliki zglavkari važan pokazatelj vrsta koje ekolozima pomažu da bolje shvate efekat klimatskih promjena na prirodni svijet.

„Pauci su klasičan primjer za to jer zbog svoga kratkog životnog vijeka i mobilnosti reaguju na vremenske promjene“, kaže.

Na farmi je prije tri godine prvi put uočen osoliki pauk, sve češći na tom području.

„U ranim devedesetima osolikog pauka mogli smo pronaći samo na južnim obalama, u Dorsetu. Tada je Bat za njih bio previše sjeverno jer im je bilo prehladno. Nijesam mogao ni pomisliti da ćemo ih jednog dana vidjeti upravo u ovom regionu, a njihova prisutnost tamo dokaz je klimatskih promjena“, kazao je Vilijams.

Ranije je radio kao profesionalni savjetnik za ekologiju u organizacijama poput Natural England i National Trust, a danas živi uz gradsku farmu i proučava lokalne promjene, a ne one na nacionalnom nivou.

„Sve viđeno fascinira me i rastužuje. Naša istraživanja o divljoj fauni ukazuju na to da klimatske promjene nijesu nešto što će se dogoditi u dalekoj budućnosti. Na livadama Bata cvrčke možete čuti tek u posljednjih dvadesetak godina. Njihovo glasanje jasan je pokazatelj klimatskih promjena ako ih i mi možemo jasno čuti“, rekao je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније