Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

FoNet [ R.B. ]

17. 01. 2024. 10:37 >> 10:36
1

VEĆE TEMPERATURE

Naučnici: 2023. oborila rekorde, 2024. biće još toplija

Naučnici su potvrdili da je prošla godina bila najtoplija do sada ali će ova, 2024. godina, sudeći prema relevantnim podacima, biti još toplija i godišnje otopljenje će globalno, po prvi put od preindustrijskog vremena pa do danas, premašiti 1,5 stepeni Celzijusa.

Ovo zagrijavanje biće uzrokovano, prije svega, daljim sagorijevanjem fosilnih goriva u svijetu, ali i prirodnom pojavom El Ninjo, koja se javlja u intervalima od 4-5 godina i koja ove zime dodatno zagrijeva površinu pacifičkog okeana i podiže temperaturu planete, navodi se u danas objavljenom istraživanju klimatologa superkompjuterskog centra u Barseloni.

Ovogodišnje zagrijavanje, prema proračunima kompjuterskih modela, će vjerovatno porasti za 1,54 Celzijusa i ovakav trend bi mogao da se nastavi tokom cijele naredne dekade.

Predviđanja ovih naučnika govore da će narednih pet godina, od 2024. do 2028. godine prosječno otopljenje iznositi između 1,49 i 1,79 stepeni Celzijusa, a da će u periodu, od 2029. do 2033. godine godišnje otopljenje iznositi 1.67 do blizu 2 stepena Celzijusa.

Član istrazivačkog tima Roberto Bilbao naglašava da ovakav ritam rasta temperature ne znači sa sigurnosću da će klimatski dogovor iz Pariza postignut 2015. godine, u kome se govori o usporavanju rasta otopljavanja ispod 1,5 stepeni Celzijusa, biti probijen, jer se ovaj dogovor odnosi na period od 20 godina, ali sve ukazuje na to da se svijet opasno približava naznačenoj kritičnoj granici.

Ukoliko ipak dođe do globalnog zagrijavanja koje prevazilazi dogovorenu strategiju u Parizu, naučnici predviđaju da će širom planete doći do odumiranja koralnih grebena i uništenja tih ekosistema, da će uslijediti otapanje leda na Antarktiku i doći do porasta nivoa mora i okeana, kao i ozbiljnih posljedica u sektoru poljoprivrede u nekim djelovima svijeta.

Ovakvo otopljavanje može dovesti do lančane reakcije negativnih bioloških i klimatskih promjena na planeti koje će biti nepovratnog karaktera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније