Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Saša Bezarević, Radio CG

24. 01. 2024. 15:14 >> 15:15
Čitaj mi:

NOVA ZIMA, STARA PRIČA

U Pljevljima štetnih čestica u vazduhu 10 puta više od standarda

Pljevlja su odavno prepoznata kao grad sa najlošijim kvalitetom vazduha u državi, posebno u zimskom periodu. Tako je i ove zime, kada aparati mjernih stanica konstantno bilježe višestruko povećanu zagađenost - samo tokom prošle noći koncentracija štetnih čestica bila je skoro deset puta veća od dozvoljene.

Nova zima, stara priča, sa te četiri riječi može se opisati trenutna ekološka situacija u najsjevernijem, a vjerovatno i najzagađenijem crnogorskom gradu.

Sezona grijanja aktivira brojne kotlarnice, među njima i onu najveću u Skerlićevoj ulici, takođe i više hiljada takozvanih individualnih ložišta, koja kao gorivo koriste ugalj, što uz rad Termoelektrane Pljevlja gotovo svakodnevno dovodi do katastrofalnih rezultata koje emituje mjerna stanica u naselju Gagovića imanje.

Što je bilo u novembru i decembru prošle godine, nastavilo se i u januaru ove, pa je recimo tokom prethodne noći, koncentracija praškastih PM10 i 2,5 čestica potpomognuta maglom skoro deset puta bila veća nego što to propisuje standard od 50 mikrograma po kubnom metru vazduha. Registrovano je istovremeno i povećano prisustvo sumpor i azot dioksida.

Vazduh u Pljevljima svakako bi bio još lošijeg kvaliteta, da u proteklih osam godina skoro 1.300 domaćinstava nije umjesto uglja počelo da koristi pelet za grijanje domova. Uz nadu da će se taj broj povećavati, građani s nestrpljenjem čekaju da se realizuje ključni projekat za čisti vazduh – toplifikacija grada.

Određene aktivnosti su u toku, a nadležni projektuju da bi se prvi benefiti daljinskog grijanja iz Termoelektrane, time i kvalitetnijeg vazduha mogli očekivati 2025. godine. Do tada, Pljevlja će čvrsto držati neslavnu prvu poziciju na listi najzagađenijih gradova u državi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније