Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 11. 2015. 14:40 >> 15:18
1

ZADUŽIVANJA OPŠTINA

Spas u zadnji čas

Odluka Vlade da izda garancije za 21 milion i 640 hiljada eura kredita opštinama Cetinje, Kolašin i Bijelo Polje, značajno je poboljšala poziciju lokalnih samouprava u pregovorima s komercijalnim bankama, ocijenio je za Radio Crne Gore predsjednik Zajednice opština, Refik Bojadžić.

Opština Kolašin već je, kako kaže predsjednica, Željka Vuksanović, dogovorila kredit sa Erste bankom iz kojeg će isplatiti povjerioce i dobavljače. Precizira i da isplata zarada zaposlenima u javnim službama i organima neće ići prema ranije utvrđenom planu.

Zaduživanje Kolašina, Cetinja i Bijelog Polja uz državne garancije značajno je, kako kaže Bojadžić, osnažilo poziciju lokalnih samouprava u pregovorima sa komercijalnim bankama.

"Ovo im omogućava da dogovore povoljnije uslove u pogledu visine kamatnih stopa, ročnosti, grejs perioda. Bez državnih garancija opštine nijesu bile u prilici da to urade", naveo je Bojadžić.

Opština Kolašin tražila je sedam dobila pet miliona i 700 hiljada eura. Predsjednica Željka Vuksanović u izjavi za Radio Crne Gore, kaže da će kredit odobriti Erste banka.

"Opština Kolašin će se zadužiti kod Erste banke 5,7 miliona eura koliko smo i dobili garanciju Vlade. Nijesam sigurna za koliko dana će to biti. Predstoji da se reše tehnički detalji, ali je izvjesno da ćemo uskoro moći normalno da poslujemo i da deblokiramo račun. Od tog novca prioritet je da isplatimo sve ono što je na blokadi da bude izmireno. Nakon toga dugovi onim povjeriocima koji nijesu blokirali račun već su nam novac, tako da kažem, dali na riječ. I plate zaposlenima biće izmirene, ali na drugačiji način od planiranog zato što nijesmo dobili sedam miliona koliko smo tražili već 5,7 miliona eura", rekla je Vuksanović.

Cetinje kreditom od sedam miliona eura vratiti sva dugovanja prema trenutnim dobavljačima, isplatiti zaostale zarade. Dio novca biće opredjeljen za socijalni program i to ne samo za zbrinjavanje viška zaposlenih u opštini, već i javnim preduzećima, kazao je Radiju Crne Gore, savjetnik za odnose s javnošću u Prijestonici Miloš Prelević.

"Sve navedeno govori da će upravo ovih sedam miliona uticati na stabilizaciju finansijskog poslovanja Cetinja u narednom periodu. Važno je i naglasiti da će ovaj kredit biti jedini dug Prijestonice jer ćemo sva dugovanja izmiriti zahvaljujući ovom kreditu", istakao je Prelević.

Plan je da novim kreditima opštine refinansiraju postojeće kredite, izmire dobavljače za radove na kapitalnim projektima, isplate neizmirene obaveze i pripreme socijalne programe za višak zaposlenih.

"Na ovaj način će se obezbijediti da opštine imaju likvidne račune i da mogu nesmetano da funkcionišu. Dobiće, tako da kažem, na vremenu da konsoliduju javne finansije", objasnio je Bojadžić.

Na naše pitanje da li će opštine sada imati kapaciteta da vraćaju dugove i zimuruju obaveze, Bojadžić objašnjava da je ključno da se racionalizuju javni organi i službe, smanji broj nezaposlenih, te da lokalne samouprave budu efikasnije u svom radu.

"Da podignu efikasnost svoga rada posebno u dijelu naplate lokalnih, javnih prihoda. Osim toga važno je da se zaokruži zakonodavni okvir o finansiranju opština, o čemu je Zajednica opština već dostavila prijedloge Vladi", rekao je Bojadžić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić, smatra da će državne garancije smanjiti nezaposlenost.

Inače, plan unutrašnje reorganizacije u javnom sektoru predvidio je da se broj zaposlenih u lokalnim samoupravama smanji deset odsto do kraja 2016-te ili prevedeno u brojkama u opštinama je 1.100 zaposlenih više.

Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније