Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

09. 05. 2016. 08:30 >> 13:47
1

NAROČITO SVINJETINA

Meso nikad jeftinije

Pad uvoza od skoro dva miliona eura u prva dva mjeseca ove godine ne mora da znači da je Crna Gora količinski uvezla manje mesa, već da je pala cijena mesa na evropskom tržištu, ocijenio je vlasnik mesne industrije Niksan trejd, Dragan Čavor.

Cijena svinjskog mesa u Holandiji pala je ispod eura, a u Španiji, koja je najveći proizvođač te vrste mesa u Evropskoj uniji, na 1,18 eura po kilogramu.

Prema podacima Monstata, uvoz mesa u februaru 2016. najmanji je u posljednjih četiri godine, a iznosio je blizu devet miliona eura kontrasankcija koje je Rusija uvela EU.

Zbog toga smo ove zime imali grčke i turske narandže po 18 centi za kilogram, a poljske jabuke za 26 centi. Prema podacima Monstata, uvoz mesa i prerađevina od mesa u 2015. godini iznosio je 88.804.000 eura, što je 34 miliona manje u odnosu na 2014. godinu.

Izvoz mesa u prethodnoj godini iznosio je 9.665.000 eura, što je manje za više od 30 miliona u odnosu na 2014. godinu. Izvoz mesa i prerađevina od mesa u 2013. godini iznosio je 8.730.000 eura, dok je uvoz bio 91.848.000.

Dragan Čavor, vlasnik kompanije Niksan trejd, koja se bavi proizvodnjom njeguškog pršuta i sira, ističe da pad uvoza od skoro dva miliona eura ne mora da znači da je Crna Gora količinski uvezla manje mesa, već na pad uvoza može da utiče pad cijena mesa na evropskom tržištu.

"Trebali bi da pogledamo količinski uvoz mesa da bismo imali jasnu sliku. Moram istaći da se u Crnoj Gori radi na povećanju domaće proizvodnje i mislim da treba podstaći proizvođače koji proizvode svježe meso. Resorno ministarstvo i Vlada moraju da daju punu podršku svim domaćim proizvođačima. Bez naših proizvoda ne možemo opstati", objašnjava Čavor.

On dodaje da se uvozom sirovina za proizvodnju domaćih proizvoda ugrožava crnogorski brend.

"Ako uvezemo svinje iz Španije da bi proizveli pršut, onda to nije crnogorski proizvod, jer oni vode brigu o svinjama na potpuno drugačiji način od nas. Nekada su postojali dobri brendovi koji su uvozom nestali, a danas smo došli do toga da su naši proizvodi jeftini, ali lošeg kvaliteta. Crnogorski proizvodi ne smiju da budu niskog kvaliteta i cijene", zaključuje Čavor.

Sa Čavorom je saglasan i predsjednik Sindikata poljoprivrednika Veljko Baošić, koji je istakao da svaki pad uvoza i rast izvoza mesa znači napredak domaće proizvodnje.

"Naravno, pad uvoza mesa od skoro dva miliona eura ne mora da znači da je uvezena manja količina, već na pad mogu uticati i cijene na evropskom tržištu. Valjalo bi da imamo podatke o količini koju uvozimo, odnosn izvozimo. U svakom slučaju, pad uvoza je nešto pozitivno i to bi moglo da znači da su akcije kao što je ,,kupujmo domaće“ dale rezultate", zaključio je Baošić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније