Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

26. 07. 2016. 19:59 >> 19:40
1

USKORO 4 AVIO LINIJE

Očekuje se 20.000 turista iz Izraela

Crna Gora je, za 10 godina napravila krupne korake u svom demokratskom i ekonomskom razvoju, progres u evropskim i euroatlantskim integracijama, a istovremeno izgradila čvrsto prijateljstvo sa državom Izrael, čulo se sinoć u Jerusalimu gdje je, glavni politički savjetnik predsjednika Vlade Milan Roćen učestvovao na svečanom prijemu koji je priredio počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot u čast desetogodišnjice obnove nezavisnosti i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Izraela.

Prijem i izložba fotografija s motivima iz Crne Gore čuvenog jerusalimskog fotografa Šarona Gabaija organizovani su u prestižnom Domu umjetnosti. Prisustvovali su brojni gosti, među kojima predstavnici MIP Izraela, gradske uprave Jerusalima, rukovodstvo avio-kompanije ISRAEIR, koja od aprila organizuje direktne letove između Tel Aviva i Podgorice i Tivta, kao i predstavnici diplomatskog kora, te kulturnog i javnog života Izraela.

O značaju jubileja i prijateljstvu između naše dvije zemlje, kao i o perspektivama daljeg razvoja govorili su počasni konzul Nimrod Rinot, šef Odsjeka za Balkan u MIP Izraela Dan Orian, zamjenik gradonačelnika Jerusalima Ofer Berkovič, direktor ISRAEIR Uri Sirkis, direktor galerije Isak Vejs i umjetnički fotograf Šaron Gabaji, saopšteno je iz Vlade.

Zajednički imenitelj svih poruka je da je Crna Gora za deset godina napravila krupne korake u svom demokratskom i ekonomskom razvoju i progres u evropskim i evro-atlanskim integracijama, i da je istovremeno izgradila čvrsto prijateljstvo sa državom Izrael, što je prava preporuka za jačanje saradnje u svim oblastima, u obostranom interesu. Crna Gora je mala zemlja, sa velikom istorijom, i prijatelj Izraela, poručio je Nimrod Rinot, ističući da mu je čast što je njen počasni konzul.

Direktor avio-kompanije ISRAEIR je istakao da su prvi rezultati nakon uspostavljanja direktne linije sa Crnom Gorom više nego ohrabrujući i da je plan da uskoro sa dva pređu na četiri leta nedjeljno. U neposrednom razgovoru je rečeno da se očekuje da će samo ovom linijom Crnu Goru posjetiti više od dvadeset hiljada turista iz Izraela ove godine.

Milan Roćen je prenio domaćinima pozdrave premijera Mila Đukanovića i izrazio zahvalnost počasnom konzulu Nimrodu Rinotu na izuzetnom doprinosu jačanju naših bilateralnih veza, kao i za organizaciju ovog važnog događaja u čast crnogorskog jubileja i prve decenije uspostavljanja diplomatskih odnosa, na tako prestižnom mjestu, u gradu koji je kolijevka svjetske civilizacije.

Naglasio je da zajedno možemo biti ponosni na sve što smo ostvarili na bilateralnom planu tokom minule decenije. On je podsjetio da je još prije sedam godina uveden bezvizni režim između Izraela i Crne Gore, u kojoj je formirana prva jevrejska zajednica, otvorena prva jevrejska biblioteka, kao i prva sinagoga, i da je judaizam postao jedna od zvaničnih religija u Crnoj Gori. Takođe je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora sa Izraelom, SAD i Kanadom bila ko-sponzor kultne izložbe „Ljudi, knjiga, zemlja – 3500 godina veze jevrejskog naroda sa Svetom zemljom“ koja je organizovana u Parizu prije dvije godine, a početkom ove godine i u Crnoj Gori. Ističući značaj saradnje u oblasti turizma, Roćen je rekao da gotovo da nema nijedne oblasti gdje nijesu uspostavljeni kontakti i izraženo interesovanje za saradnju u zajedničkom interesu.

Podsjećajući na izjavu Ćezare Tondini de Kvarengija iz 19. vijeka da su Crnogorci svoju istoriju pisali krvlju, dok su drugi narodi to radili perom, i da nijesu stizali ni da dožive da pročitaju šta drugi pišu o njima, a kamoli da sami pišu o sebi, Roćen je rekao da današnje generacije u Crnoj Gori pišu svoju istoriju perom, da su olovkom na demokratskom referendumu obnovili svoju državu, koja je na pragu NATO, u poodmaklom pregovaračkom procesu sa EU i u odličnim odnosima sa svim svojim susjedima.

Roćen je posebno akcentirao budućnost crnogorsko-izraelskih odnosa, naglašavajući da živimo u digitalno doba i da je Izrael lider u svijetu u IT-tehnologijama, što nam dodatno pruža šansu da se bolje povezujemo i upoznamo jedni druge.

Cijeli skup je protekao u znaku naglašene emocije i zadovoljstva zbog izuzetnog prijateljstva koje gaje naše dvije zemlje, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније