Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

08. 12. 2016. 13:26 >> 17:10
2

NEKADAŠNJI GIGANT

Željezara slavi 60 godina rada

Nekadašnji gigant crne metalurgije, nikšićka Željezara, čiji je prvi pogon Hladna valjaonica počela da radi 8. decembra 1956. godine, obilježava danas šest decenija postojanja.


Kompanija će 60 godina rada obilježiti svećanošću koju organizuje njen sadašnji vlasnik turski Tosyali Holding, u okviru kojeg posluje od 2012. godine pod nazivom Tosčelik.

Željezara je kao državno privredno preduzeće od opšteg značaja osnovana rješenjem Vlade tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije 16. decembra 1950. godine, a njena gradnja počela je u februaru naredne godine.

Posljednji od brojnih pogona, Vučionica i ljuštionica čelika, završena je deset godina kasnije, kada je fabrika zabilježila isto toliko godina rada i već bila glavni snabdjevač kvalitetnim čelicima jugoslovenske namjenske inustrije.

Na početku rada upošljavala je 2,22 hiljade radnika, da bi broj zaposlenih dostigao maksimum 1986. godine kada ih je bilo 7,3 hiljade. Željezara je tada bila, ne samo privredni oslonac Crne Gore, već i njen najmnogoljudniji kolektiv.

Početke gradnje, počev od prve koševine prostora na kome su nikli temelji, a potom i godine kaljenja čelika oživjela je izložba mladog nikšićkog umjetnika-fotografa i diplomiranog inženjera metalurgije, Miloša Zvicera, koji je u Galeriji Nikola Prvi, po nazivom Zamajac metalurgije, publici predstavio oko 150 fotografija i vrijedna dokumenta.

On je kazao da je to samo malo podsjećanje na metalce koji su gradili i stvarali "žilu kucavicu" Nikšića i Crne Gore, što nije nimalo lak put stvaralaštva.

"Od posljednje koševine do danas prošlo je mnogo vremena, uloženo mnogo rada i truda da bi se izgradila, održala i sačuvala fabrika koja je gradila Crnu Goru", rekao je Zvicer na otvaranju izložbe i dodao da to za njega ima neprocjenjivu sentimentalnu vrijednost.

On je objasnio da je prva od izloženih fotografija nastala 1950. godine, a poslednja 65 godina kasnije i da one predstavljaju živu istoriju djela poznatih jugoslovenskih fotografa, doajena crnogorske fotografije Milana Pešića, Rudija i Kocbeka Paškulina, Janeza Lampića, Roga Primožića i Milana Rogačara, fotografa Titovog kabineta.

Među fotografijama je i desetak koje je Zvicer zabilježio svojim fotoaparatom, kao i vrijedni arhiv – preostalih šest dokumenata sa imenima prvih radnika - kadrovaca koji su učili u jugoslovenskim željezarama.

U sklopu izložbe, realizovane u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, prikazan je i kratki film o izgradnji Željezare, koji je nastao u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Povodom 60 godina nikšićkog čelika, kompanija Tosčelik i Opština Nikšić danas će prirediti brojne programe, a proslava će, kako je saopšteno, početi u 18 sati u upravnoj zgradi kompanije, svečanom ceremonijom kojoj će prisustvovati vlasnik Tosyali Holdinga, Fuat Tosyali sa saradnicima, predstavnici državnih institucija i ustanova i brojne druge zvanice.

Na svečanosti će biti uručene plakete za tri decenije doprinosa razvoju kompanije Milenki Džiknić, Dejanu Zviceru, Radovanu Kovačeviću, Božu Mušikiću i Svetozaru Marojeviću, za 20 godina rada Sanji Radović i Aleksandri Baletić, a za deset Mirjani Nikolić.

Posebno priznanje namijenjeno je najstarijem zaposlenom u Tosčeliku Nikšić, 63-godišnjem Zoranu Božoviću i najmlađem, dvadesetogodišnjem Radanu Turčinoviću. Nagrada će biti uručena i 95-godišnjem Vladu Bulajiću, najstarijem Željezarinom penzioneru.

Obilježavanje proslave biće nastavljeno u Sportskom centru Nikšić u 20 sati, gdje će, nakon mladog nikšićkog sastava Rock in Peace i benda Ničim izazvan, nastupiti jedno od najvećih imena rok scene, grupa Van Gogh.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније