Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

13. 01. 2017. 19:31 >> 19:07

MINISTARKA SEKULIĆ

Potrošači moraju imati dovoljno struje

Crnogorski elektro-energetski subjekti moraju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da obezbijede dovoljne količine energije za napajanje svih potrošača, po postojećim cijenama i ne prenoseći trenutne tržišne poremećaje na potrošače koje su dužni da snabdijevaju, zaključeno je danas na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić sa predstavnicima energetskih subjekata u Crnoj Gori.

Zbog velikog povećanja potrošnje električne energije u Crnoj Gori, kao i izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika i u Crnoj Gori, i regionu, Sekulić je organizovala hitan sastanak sa predstavnicima EPCG, CGES i CEDIS, COTEE, Rudnika uglja Pljevlja i RAE, kako bi razmotrili trenutnu situaciju i prilagodili dalje institucionalne reakcije, a sve u cilju očuvanja stabilne isporuke energije potrošačima.

"Nepovoljne vremenske prilike uslovile su ograničen rad hidroenergetskih objekata, pa u ovom trenutku glavnu stabilnost sistemu pruža rad TE “Pljevlja”, iz koje dolazi najveći dio domaće proizvodnje, u koju se, u saradnji sa Rudnikom uglja Pljevlja, ulažu maksimalni napori da se organizuje proces proizvodnje na ekstremno niskim temperaturama, koje su išle i do -30 stepena celzijusa", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nizak nivo akumulacija i smanjena proizvodnja u svim zemljama u okruženju dešavaju se istovremeno sa velikim porastom potrošnje, koja je u Crnoj Gori veća i do 25 odsto.

Loše vremenske prilike u regionu, koje karakterišu duži sušni period i veoma niske temperature, dovele su do naglog rasta cijena struje na berzama, ali i stvorile rizik od prekida isporuke električne energije zbog postavljanja ograničenja slobodne trgovine, koje pojedine države u regionu počinju da primjenjuju, kažu iz Ministarstva ekonomije. 

Zbog svega navedenog, radi očuvanja stabilnosti elektro-energetskog sistema, upućujen je apel svim potrošačima da racionalno troše električnu energiju, koliko god su to u mogućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније