Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

29. 04. 2017. 13:20 >> 12:54

DVA PROGRAMA EU

Podsticaji za preduzetnike i klastere

U okviru Programa Evropske unije za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME 2014-2020) trenutno su otvorena dva javna poziva Erasmus for Young Entrepreneurs i Cluster Go International.

 

Erasmus for Young Entrepreneurs, koji je otvoren do 6. juna, je projekat koji ima za cilj da proširi i unaprijedi postojeću mrežu posredničkih organizacija koje djeluju kao lokalne kontakt tačke za nove preduzetnike, kao i preduzetnike sa iskustvom u svim zemljama učesnicama Programa.

“Planirano je da posredničke organizacije budu odabrane da implementiraju program Erasmus for Young Entrepreneurs na lokalnom nivou. Očekivanja su da će ove organizacije posebno pružiti podršku preduzetnicima koji će imati koristi od učešća u ovom program”, navodi se u saopštenju.

Ukupan budžet namijenjen za kofinansiranje projekata procijenjen je na 4,89 miliona eura, a očekuje se da će Izvršna Agencija EK za MSP-a (EASME) finansirati 10 projektnih predloga.

“Iznos granta po projektu je ograničen na maksimalnih 500.000 eura”, saopštili sui z Ministarstva ekonomije.

Za učešće na ovom pozivu, potencijalni aplikanti moraju biti pravna lica koja su u obavezi da formiraju konzorcijum.

“Potencijalni aplikanti mogu biti: javne organizacije koje su odgovorne ili aktivne u oblasti ekonomije, preduzeća, pružanja poslovne podrške i slično, Privredne komore i komore za industriju i zanatstvo, organizacije koje pružaju poslovnu podršku, start-up centri, inkubatori, tehnološki parkovi, poslovna udruženja, institucije (visokog) obrazovanja kao što su Univerziteti ili instituti za stručno obrazovanje i trening i dr”, kažu iz Ministarstva.

Potencijalni aplikanti moraju biti osnovani u državama članicama EU ili zemljama koje učestvuju u COSME programu.

S druge strane, Cluster Go International ima za cilj da doprinese razvoju klastera, kao i mreže poslovne saradnje širom evropskih zemalja i sektorskih granica.

“Dodatno, cilj poziva je da podrži osnivanje Evropskog partnerstva klastera od strateškog značaja koje bi predvodilo međunarodnu saradnju klastera u oblastima koje su od strateškog značaja prema trećim zemljama i posebno u dijelu pružanja podrške razvoju industrija u nastajanju”, navodi se u saopštenju.

Rok za dostavu elektronskih aplikacija je 23. maj, a ukupan budžet namijenjen za kofinansiranje projekata procijenjen je na 5,79 miliona eura. Iznos granta je ograničen na maksimalnu stopu povraćaja od 75% opravdanih troškova.

“Za učešće na ovom pozivu, potencijalni aplikanti moraju biti pravna lica koja su u obavezi da formiraju konzorcijum svih predstavnika klaster udruženja ili mreže poslovnih organizacija koje su registrovane ili koje planiraju da budu registrovane na European Cluster Collaboration Platform (ECCP). Dodatno, potencijalni aplikanti moraju biti osnovani u državama članicama EU ili zemljama koje učestvuju u COSME program”, kazali sui z Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније