Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

05. 07. 2017. 19:59 >> 19:31
8

MONTEPUT SAOPŠTIO

Bonuse isplatili po zakonu

Odluku o isplati ukupno 100 hiljada eura bonusa direktorima i zaposlenima od prošlogodišnje dobiti, odbor direktora kompanije Monteput donio je u skladu sa zaključcima Vlade, saopšteno je našoj televiziji iz te državne firme. Iz Vlade i Ministarstva saobraćaja nijesmo dobili odgovor da li ovo preduzeće tražilo i imalo njihovu saglasnost da na ovakav način raspodijeli dobit. Nije prvi put da Monteput dijeli bonuse, pa urednica u dnevnom listu Pobjeda smatra da država mora pod hitno regulisati ovo pitanje, pogotovo što će Monteput biti nadležan i za ubiranje putarine sa auto-puta i mosta Verige.

 

Direktori i zaposleni u Monteputu, za svakodnevni posao održavanja Sozine i ubiranje putarine dobili su i bonuse od jedne do četiri prosječne zarade u tom preduzeću, koja iznosi 710 eura. Direktorima je isplaćeno od dvije do skoro tri hiljade eura, a zaposlenima bonus u iznosu jedne plate, pa je ova državna kompanija podijelila ukupno preko 100 hiljada eura prošlogodišnje dobiti.

"Odbor direktora Monteputa odluku o raspodjeli dobiti iz 2016.  donio je  6. juna ove godine, shodno zaključku Vlade od 1. juna takođe ove godine", naveli su iz Monteputa.

Monteput je prošlu godinu završio sa preko milion 600 hiljada eura dobiti, a Vlada ga je zadužila da najveći dio uplati u budžet, zatim sportskim klubovima i Olimpijskom komitetu, a da trećina dobiti ostane kompaniji. A da li je Monteput, koji je u vlasništvu države, imao odobrenje za dodjelu bonusa, od Vlade i ministarstva saobraćaja nijesmo mogli da saznamo. 

Ne manje važno pitanje je i koliko je  dodjela bonusa u ovom preduzeću društveno i ekonomski odgovorna odluka, s obzirom na aktuelnu situaciji u državi, kaže urednica u dnevnom listu pobjeda Jadranka Rabrenović.

"Gledajući po reakcijama građana, političkih partija, one vrlo su oštre. Ljudi su ogorčeni jer plate su sve manje i manje, jer smo u priličnoj ekonomskoj krizi, država je uvela mjere štednje", kaže Rabrenović.

Nije prvi put da podjela bonusa u Monteputu u javnosti podigne prašinu. Prošle godine direktorima i zaposlenima podijeljeno je isto oko 100 hiljada eura, nakon što je vlada obustavila isplatu i za 50 hiljada smanjila planiranu sumu za bonuse. Sve to, kaže Rabrenović, ukazuje da Vlada nešto mora hitno mijenjati u funkcionisanju ovog  preduzeća, pogotovo ako se zna da će Monteput naplaćivati putarinu na auto putu i mostu Verige.

"Treba preurediti poslovanje Monteputa, promijeniti mu statut, način poslovanja, promijeniti način djelovanja ove kompanije. Kada postoje državne kompanije, one su jedino dobre partijama koje tu smještaju svoje zaslužne članove i predsjednicima sindikata u tim kompanijama", kaže Rabrenović. 

Novac od putarine kroz tunel Sozina koju plaćaju građani, ove godine podijeljen je članovima odbora direktora Monteputa koji su i predstavnici političkih partija - Jusufu Kalamperoviću iz SD-a, Aleksandaru Bogdanoviću, gradonačelniku Cetinja iz DPS-a, aktuelnom ministru rada  Kemalu Purišiću iz Bošnjačke stranke i njegovom partijskom kolegi Osmanu Nurkoviću koji je tada bio izvršni direktor Monteputa, a sada ministar saobraćaja. 


Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније