Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

06. 07. 2017. 19:41 >> 19:13
2

SINDIKAT I ANALITIČAR

Promijeniti propis o bonusima

Zakon predviđa da se bonusi zaposlenima i direktorima mogu podijeliti ukoliko preduzeće pozitivno posluje, kažu iz Vlade i tvrde da je u skladu sa propisima to što je Monteput isplatio ukupno 100 hiljada eura bonusa. Analitičari i Sindikat, međutim, smatraju da Vlada upravo mora mijenjati te propise, kako se ne bi dešavalo da se u momentu kada najveći teret krize podnose građani, državni novac dijeli onima koji najviše imaju.

 

To što je Monteput iz dobiti od prošle godine isplatio 100 hiljada eura za bonuse direktorima i zaposlenima u trenutku kada se u državi najavljuju mjere štednje, u Vladi ne vide ništa sporno.

"Zakonom je predviđeno da bonusi mogu biti podijeljeni ukoliko preduzeće pozitivno posluje. To je znači sve u skladu sa procedurama", kaže Goran Nikolić iz Ministarstva ekonomije. 

Monteput je prošlu godinu završio sa preko milion 600 hiljada eura dobiti, a Vlada ga je obavezala da najveći dio uplati u budžet, a da trećina prihoda ostane kompaniji. Međutim, analitičari kažu, da iako pravno nesporna, odluka o podjeli bonusa u iznosu od jedne do četiri  prosječne zarade u tom preduzeću, koja iznosi 710 eura, nije primjerena.

"Ako u jednoj Vladi imate stav da treba štedjeti da bi se restrikcijama postigli određeni rezultati, da se poreskom disciplinom poboljšavaju prihodi, ako imate kompletan ambijent u kojem su svi orjentisani ka štednji, imate jedno ovakvo ponašanje koje dezavuiše tu samu Vladu", smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. 

Nije prvi put da se u Monteputu dodjeljuju visoki bonusi direktorima i zaposlenima iz prihoda koji se isključivo ostvaruju od naplate putarine kroz Sozinu, koju plaćaju građani. 

"U situaciji kada je to nešto što ne stvara dohodak i nije rezultat nekoga rada i zalaganja svih njih, onda je to za nas u Sindikatu koji se svakodnevno bori da naši građani, odnosno zaposleni, prežive sa ovako niskim primanjima, potpuno neprihvatljivo", poručuje Zvonko Pavićević iz Unije slobodnih sindikata.

Ako Monteput ima tolike prihode zašto su cijene prolaza kroz Sozinutoliko visoke,kada je Sozina otplaćena,možda bi trebalo razmisliti i o nižoj cijeni.

Vlada je izmjenama zakona o zaradama u javnom sektoru funkcionerima ukinula naknade za rad u komisijama i ostalim tijelima, ali im je povećala plate. No, i to funkcionerima, kažu u Sindikatu, nije dosta, pa su se, tvrde, dosjetili da se čašćavaju i bonusima. Zato su naši sagovornici saglasni da država mora pravno bolje regulisati isplatu bonusa.

"Mislim da postoji još vremena da Vlada presječe ovu odluku i da svojim primjerom pokaže zaista da su koraci koje je učinjela i koji su za pohvalu, nastavi na isti način. Ovako postoji mogućnost da gubi kredibilitet ako ovo ostane na snazi", smatra Drecun.

"Mislim da bi trebalo sve te pare koje budu višak u tim preduzećima vratiti u budžet da se pokriju, kako oni kažu, budžetske rupe", poručuje Pavićević.

 Među dobitnicima bonusa u Monteputu su bivši i sadašnji ministri i gradonačelnik Cetinja. Oni su sa bonusima od skoro 3 hiljade eura, uz redovna primanja koja su i po nekoliko puta viša od prosječne zarade u državi, samo u junu prihodovali koliko veliki broj građana ne može da zaradi ni za godinu. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније