Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: tvcg ]

21. 07. 2017. 13:42   >>  13:24

ZA BOLJI ŽIVOT GRAĐANA

Tajani: CG da podrži industriju i MSP

Crna Gora treba da podrži industriju, mala i srednja preduzeća (MSP) a i industrije zemalja članica EU mogu da urade mnogo kao bi pomogle rast crnogorske ekonomije, kazao je u intervjuu za TVCG predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Na pitanje, šta Crna Gora treba da uradi narednom periodu da njena ekonomija bude na prvom mjestu i da građani osjete veće benefite, Tajani je istakao "da vjeruje, da je, generalno za Evropu, a samim tim i za Crnu Goru, koja još uvijek nije dio EU, ali je evropska država, politika koja se tiče industrije najbolji recept za borbu protiv nezaposlenosti i podsticanja ekonomskog rasta. Trebalo bi da se podrži industrija, srednja i mala preduzeća i smatram da industrije zemalja članica EU mogu da urade mnogo kako bi pomogle rast crnogorske ekonomije".

"Mislim da bi moglo doći do stvaranja zajedničkih ulaganja na relaciji Evropa - Crna Gora. Projekat koji smo uradili sa Privrednom komorom u Podgorici je važan, a ujedno je i snažan znak dobre volje evropske industrije da želi sve više da bude prisutna u Crnoj Gori", kazao je Tajani novinarki Oliveri Vukadinović.

Veliku važnost Tajani daje sektoru turizma jer kako je kazao predstavlja vrlo visok procenat bruto domaćeg proizvoda u Evropi i vjeruje da isto važi i za Crnu Goru.

"Jer industrija turizma takođe podstiče i ostale industrijske sektore poput usluga, poljoprivredne proizvodnje, tekstilne industrije kao i sektor proizvodnje automobila. Crna Gora, za razvoj politike u oblasti turizma, nema samo obalu već i sjever zemlje koji zbog svoje ljepote zaslužuje da bude posjećen. Ali da bi se podstakao turizam treba se, takođe, omogućiti infrastruktura , tako da autoput koji bi spojio Grčku i Trst preko Balkana treba da bude prioritet za razvoj preduzeća kao i za porast broja turista kako na Balkanu, tako i u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Govoreći o brojnim izazovima koji danas stoje špred EU i spremnosti članica da idu ka jačanju zajedničkih institucija, Tajani je kazao da vjeruje da ne postoji druga mogućnost za države članice EU kao i one koje će to vremenom postati, poput Crne Gore, osim da donose zajedničke odluke.

"Ne smijemo u eri globalizacije da mislimo da možemo sami da se nosimo sa velikim izazovima - počev od političkih, ekonomskih, migracijskih ili borbe protiv terorizma. Ili će Evropa kao takva postati glavni sudionik ili će pola milijarde građana rizikovati da budu marginalizovani u odnosima sa SAD, Kinom, Rusijom, Indijom. Zbog toga vjerujem u važnost i ulogu EU. Ubijeđen sam da ćemo ići u tom pravcu i čini mi se da izjave njemačke kancelarke Merkel, u ime najbogatije zemlje, potrvđuju da je to pravac koji se treba slijediti. Imati i samo jednog ministra finansija ide se u pravcu jedne politički jače Evrope i sa važnijom ulogom u svijetu. Neće biti potrebno samo to, već će biti potrebno da se učine još neki koraci, ali sam ubijeđen da ćemo ih u narednim decenijama napraviti zajedno sa CG", kazao je Tajani.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније