Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

23. 09. 2017. 08:53 >> 08:24

USPJEŠAN PROJEKAT

BP: Sve sadnice malina prodate

Godinu i po nakon što je Biotehnički Centar iz Bijelog Polja počeo projekat „Razvoj jagodičarskog voća u Crnoj Gori“, već ima gotovog sadnog materijala za malinu. Sve sadnice već su prodate i biće isporučen početkom novembra poznatom kupcu, kazao je Radiju Crne Gore direktor Biotehničkog centra Dejan Zejak.

Riječ je o privatnoj ustanovi koja je 2016.u saradnji sa gazdinstvom Popović iz Rasova započela proizvodnju jagodastog voća.

Otpočinjanju projekta prethodila je saradnja sa stručnjacima iz Velike Britanije, Švajcarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i Fitosanitarnom upravom i Biotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore u čijim labaratorijama su urađene agrohemijske i fitopatološke koje su pokazale da odabrana parcela odgovoara namjeni-proizvodnji sadnog materijala jagodastog voća.

„Rasadnik, koji je jedan od prvih ovakvog tipa kod nas formiran je u Rasovu na površini od 0,5 ha kvalitetnog zemljišta na nadmorskoj visini od oko 620 m.n.v. Prije same sadnje matičnih biljaka maline prethodile su agrotehničke mjere - uništavanje korova totalnim herbicidom, frezanje, meliorativno đubrenje, kalcifikacija, izrada sistema navodnjavanja, odvodnjavanja, jesenje oranje...“, istakao je Zejak.

Prema njegovim riječima, Biotehnički centar je tokom ljeta 2016.  uspostavio saradnju sa renomiranim  institutom Džejms Haton iz Velike Britanije, koji postoji više od 95 godina, upošljava 600 ljudi i ima godišnji budžet od 30 miliona funti.

Od tog instituta dobijeno je ekskluzivno pravo za Crnu Goru korišćenje i umnožavanje jedne od vodećih sorti maline „GlenAmple“ čime je Biotehnički Centar postao među prvima u Regionu a Crne Gora jedna od 21 zemlje u svijetu sa kojima taj institut sarađuje.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније