Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

15. 03. 2018. 14:25 >> 14:21

SIMOVIĆ OCIJENIO

Efikasan sistem najbolji za zaštitu javnog zdravlja

Uspostavljanje efikasnog sistema bezbjednosti hrane najbolji je put za zaštitu javnog zdravlja, a time i potrošača, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, povodom Svjetskog dana zaštite potrošača.


„Predstavljanje rezultata institucije koja štiti potrošače kroz zaštitu bezbjednosti hrane dobar je način da se obilježi ovaj međunarodni dan“, rekao je Simović na konferenciji za novinare u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da je Simović kazao da je Upravi obezbijeđen jedinstven mehanizam za sprovođenje politika bezbjednosti hrane i da su rezultati evidentni. 

On je saopštio da je 6. juna prošle godine spriječen uvoz i stavljanje u promet 119 nebezbjednih pošiljki hrane, ukupne težine od preko hiljadu tona.

“Vraćene ili uništene pošiljke hrane su u sebi sadržale nedozvoljene količine pesticida, mikotoksina, vještačkih boja i teških metala, bile su mikrobiološki neispravne, a neke nijesu sadržale potrebne informacije koje potrošač treba da ima u skladu sa propisima”, objasnio je Simović.

On je naveo da značajan doprinos zaštiti potrošača predstavljaju aktivnosti Uprave na obezbjeđenju zdravih životinja za potrebe proizvodnje bezbjedne hrane.

Simović je podsjetio da su 2016. godine zabilježeni značajni gubici stočnog fonda zbog bolesti kvrgave kože goveda i plavog jezika, kao i da je prošle godine Vlada iz sredstava budžetske rezerve izdvojila blizu milion EUR, uz dodatnu donaciju Evropske komisije (EK) u novcu i vakcinama, čime je zaštićen stočni fond.

“I ove godine je iz budžetske rezerve obezbijeđeno 820 hiljada eura, kao i podrška EK, da bi nastavili sa zaštitom stočnog fonda”, kazao je Simović.

On je naveo da su ove godine usvojeni programi obavezne zdravstvene zaštite životinja, kao i fitosanitarnih mjera, vrijedni 1,4 miliona EUR, odnosno 221 hiljadu eura. Agrobudžetom je prvi put, prema njegovim riječima, finansiran poseban Program za bezbjednost hrane, vrijedan 349 hiljada eura.

Simović je saopštio da su intenzivan rad i saradnja sa proizvođačima hrane na stvaranju uslova za dostizanje EU standarda, rezultirali povjerenjem EK u crnogorski sistem bezbjednosti hrane. 

“Evropska veterinarska inspekcija, kao posebni direktorat EK, tokom posjete Crnoj Gori u novembru dala je potvrdu da objekti za proizvodnju hrane životinjskog porijekla, koje su obišli, ispunjavaju evropske standarde, te da su time kvalifikovani i za EU potrošače“, naveo je Simović.

On je kazao da su dobijene preporuke koje treba da budu vodič za dalje unaprijeđenje sistema bezbjednosti hrane, za koji je nadležna Uprava, kao i za subjekte koji posluju hranom.

Simović je podsjetio da je EU zakonodavstvo u oblasti bezbjednosti hrane posebno zahtjevno, ali da je plan da se do kraja godine završi usaglašavanje propisa u skladu sa usvojenom strategijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније