Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 07. 2013. 23:50 >> 23:48
1

USPJEŠAN START

“Kotor“ plovi ka Brazilu, “21. maj“ ka Kongu

Brodovi Akcionarkog društva Crnogorska plovidba, "Kotor'' i "21. maj'', bez obzira na pomorsku krizu stoprocentno su uposleni. ''Kotor'' je na putu prema Brazilu i sjutra se očekuje da stigne u Santos, a ''21. maj'' plovi ka Kongu, a zatim za Brazil.

„Izuzetno smo zadovoljni vozarinama koje su za 30 do 40 odsto bolje nego na drugim tržištima“, kazao je za Radio Jadran, predsjednik Odbora direktora Crnogorske plovidbe, kapetan Miodrag Kršanac.

„Za brod "Kotor" ugovoren je prevoz rasutog tereta do 16. januara 2014. godine, ali već u oktobru ove godine počinjemo pregovore za narednu godinu. Za brod "21. maj" ugovor ističe 1. avgusta, no biće odmah angažovan na drugim turama. Napravili smo bolji ugovor od prethodnog, a to možemo zahvaliti ranijim ugovaranjima, tako da mogu reći da smo i tu imali malo sreće“, objašnjava Kršanac.

Trenutna situacija je takva da je na čitavoj jadranskoj i italijanskoj obali loše za poslovanje sa rasutim teretima. Zato je najpogodnije "tlo" Južna Amerika, Sjeverna Evropa i Mediteran, što je izuzetno važno kad su brodovi na tim rutama, jer se tu mogu obaviti i tehnički pregledi, ističe on.

"Crnogorska plovidba" je 20. jula uspjela da isplati prispjelu ratu kredita Exim banci od 723.000 eura. Kompanija se početkom aprila obratila Vladi Crne Gore za reprogramiranje kredita za izgradnju broda "Kotor", na period do 30. juna 2015. godine. Ostatak glavnice biće otplaćen u jednakim mjesečnim ratama.

Reprogram je odobren na 18 mjeseci i za sada "Crnogorska plovidba" uspijeva da isplati sve rate na vrijeme.

Inače, "Kotor'' i "21. maj" još nisu zaplovili Bokom, otkako su izgrađeni u kineskim brodogradilištima.

„Skrenuti brodove sa rute, koji troše dnevno 25 tona nafte, dovesti ih u Boku, prevelik je trošak koji ne možemo priuštiti“, ističe Kršanac, koji se nada da će biti prilike da ih naši građani obiđu i vide u zalivu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније