Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Радио Црне Горе [ Milorad Filipović ]

01. 07. 2023. 10:20 >> 10:56

ĆATOVIĆ ZA RADIO CRNE GOORE

CG od danas članica Pariskog memoranduma, bezbjednost plovidbe na većem nivou

Crna Gora od danas je i zvanično punopravna članica Pariskog memoranduma ( Paris MoU). Naša država je učlanjenjem u tu, evropsku pomorsku instituciju, ispunila i jedno od glavnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 14 - Saobraćajna politika u procesu pridruživanja EU.

Riječ je o krovnoj evropskoj pomorskoj instituciji u inspekcijskom nadzoru stranih brodova.

O značaju učlanjenja za crnogorsko pomorstvo za Emisiju za pomorce, Radija Crne Gore govorio je generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove Mirsad Ćatović.

"Pariški memorandum predstavlja instrument koji ima za cilj ujedničavanje i koordinaciju inspekcijskog postupka u lukama zemalja članica. Države potpisnice su se obavezale da organizu jedinstven sistem kontrole stranih brodova, kako bi se zadovoljili standardi sigurnosti na moru, kao i radni i životni uslovi posade. Države su dužne da se savjetuju i sarađuju, te da poštuju međunarodne konvencije", kazao je Ćatović.

Kontrolama će se, kako kaže, smanjiti broj plovila koji uplovljaju u naše vode, a ne ispunjavaju sigurnosne standarde.

Ćatović je naglasio da će naši inspektori plovidbe biti povezani sa kolegama iz zemalja potpisnica ovog sporazuma, "a pregledi će se obavljati koristeći iste procedure i baze podataka".

Dodaje da će se uz ovakvu sistemsku koordinaciju povećati stepen bezbjednosti plovidbe.

Punopravnim članstvom u Pariskom memorandumu Crna Gora je ispunila i jedno od glavnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 14-Saobraćajna politika, u procesu pridruživanja EU, podsjeća Ćatović.

"MKI na čelu sa Ervinom Ibrahimovićem je posvećeno evropskim integracijama tako da intenzivno radimo na zatvaranju poglavlja u pregovorima, a koje su vezane za MKI", kazao je Ćatović.

Da je Crna Gora ispunila sve obaveze neophodne za učlanjenje u Pariski memorandum, odlučeno je jednoglasno na 56 sjednici Upravnog odbora te institucije koji je 19. maja 2023.godine, godine zasijedao na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Tada su dokument o učlanjenju Crne Gore, u Sloveniji, potpisali potpredsjednik Vlade, ministar Kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović i generalni sekretar Paris MoU, Luk Smulder.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније