Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 07. 2013. 13:35 >> 13:48

ODBOR PA PLENUM

Poslanici sjutra o rebalansu

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmatraće sjutra predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim se predviđa izmirivanje duga Kombinata aluminijuma prema Elektroprivredi i dodatno zaduživanje države od 102 miliona eura.

Vlada bi rebalansom budžeta, koji je usvojila na sjednici početkom jula, trebalo da riješi dužničko povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektoprenosnog sistema i države u iznosu od 61 milion eura.

 

Poslanici Socijaldemokratske partije protive se dijelu rebalansa koji predviđa da se sa 61 milion eura iz državne kase prebiju međusobni dugovi između države, KAP-a i EPCG. Iz te partije su ranije poručili da neće dozvoliti da fakture za struju strane kompanije, koja je godinama preko KAP-a izvlačila novac iz Crne Gore, padnu na leđa poreskih obveznika.

Predlogom rebalansa država će se dodatno zadužiti za 102 miliona eura po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke.

Ministarstvo finansija nedavno je zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Dojče i Erste bankom, kako bi obezbijedili novac za izmirenje obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija.

Radi se o garancijama za koje je Vlada žirirala vlasniku KAP-a, Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji Olega Deripaske, krajem 2009. godine. Taj kredit je trebalo da se počne vraćati 2016. u tri jednake polugodišnje rate. Na ime garancija prošle godine je vraćeno 23,4 miliona eura Dojče banci.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti raspravljano o Predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu zakazana je za četvrtak.

Članovi Odbora raspravljaće sjutra i o predloženim izmjenama i dopunama zakona o akcizama.

Na dnevnom redu je i Predlog dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista, Zoran Vukčević i Zoran Jelić, kojima se traži da se priređivači igara na sreću izuzmu od oporezivanja.

Uvođenje PDV-a na igre na sreću u Crnoj Gori izazvalo je nezadovoljstvo vlasnika kazina i kladionica i strastvenih kladioničara, što je rezultiralo potpisivanjem peticije. Sakupljeno je preko 18 hiljada potpisa građana, na osnovu kojih su predložene dopune tog pravnog akta.

Skupština je 19. juna usvojila amandman kojim se "usluge igara na sreću" brišu sa spiska djelatnosti koje su oslobođenje PDV-a.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније