Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 07. 2013. 22:49 >> 22:55

MIDAS PROJEKAT

Ugovore potpisalo 11 poljoprivrednika

Ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u okviru drugog i trećeg poziva MIDAS projekta, danas je potpisalo 11 poljoprivrednih proizvođača, čija vrijednost investicija iznosi 135 hiljada eura.

Ugovore su potpisala po tri aplikanta iz Nikšića i Berana i po jedan iz Cetinja, Plava, Mojkovca, Pljevalja i Podgorice.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji vodi kancelariju MIDAS u Crnoj Gori, Miloš Šturanović, rekao je da potencijalna vrijednost grant podrške za tih 11 proizvođača, kada se uspješno završi investicija, iznosi 81 hiljadu eura.

“U okviru četiri poziva za grantove koje smo imali do sada primili smo 1,4 hiljada aplikacija, a ukupna vrijednost traženih investicija je bila 36 miliona eura. Zaključili smo 412 ugovora o bespovratnoj grant podršci ukupne vrijednosti investicija 7,5 miliona eura, od čega je vrijednost naše grant podrške 3,8 miliona eura”, precizirao je Šturanović na konferenciji za novinare.

Investicije u okviru drugog i trećeg poziva za MIDAS projekat se odnose na rekonstrukciju, adaptaciju štale, nabavku opreme i mehanizacije, kao i izgradnju i dogradnju, čime se smanjuju troškovi i širi proizvodnja.

Od ukupnog broja ugovora, kako je objasnio Šturanović, uspješno je završeno 299 investicija u vrijednosti od pet miliona eura, a na račune korisnika programa MIDAS uplaćeno je 2,5 miliona eura.

“Za ove aktivnosti direktne podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz bespovratne grantove imamo na raspolaganju sedam miliona eura naše podrške, odnosno možemo da ispratimo i ispoštujemo oko 14 miliona EUR investicija, od čega je do sada ispraćeno oko 2,5 miliona eura, odnosno 36,39 odsto”, rekao je Šturanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo do sada nije imalo nijednu konkretnu primjedbu ili slučaj da se sa određenim aplikantom ili kompanijom zaključi ugovor, a da nije trebalo, ili da su se isplatila sredstva nekoj osobi ili kompaniji, a da se prethodno nijesu stvorili svi neophodni preduslovi.

“Investicije kroz MIDAS projekat već daju efekat, tako da je kod 299 aplikanata koji su uspješno završili investicije došlo do povećanja obima proizvodnje u prosjeku 40,9 odsto, poljoprivredni zasadi su povećani 38,8 odsto, broj grla u osnovnim stadima je povećan 35 odsto u prosjeku po gazdinstvu koje je uspješno završilo investiciju”, naveo je Šturanović.

Troškovi proizvodnje su se, kako je rekao, smanjili 28 odsto prosječno po gazdinstvu, a kada je u pitanju mehnaizacija zabilježeno je povećanje njihovog broja 13 odsto, a dodatne opreme 18 odsto u odnosu na period prije MIDAS projekta.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović saopštio je da se broj učesnika po pozivima MIDAS stalno povećava i da je samo na četvrtom evidentirano 500 aplikacija, što je ogroman rast u odnosu na dosadašnje pozive.

Ivanović je rekao da se sa dosadašnjim radom stvaraju mogućnosti da se u naredne četiri godine sasvim izvjesno planira između 14 miliona eura i 15 miliona eura godišnje investicija u oblasti poljoprivrede.

“Jedan dio tih sredstava ići će iz nacionalnog Agrobudžeta, a drugi dio kroz različite oblike podrške, a MIDAS je jedna od mogućnosti”, kazao je Ivanović.

On je poručio da poljoprivredni proizvođači moraju da smanjuju troškove, jer tako postaju konkurentni i održivi.

“Uspjeli da se izborimo za oslobađanje od akciza za troškove goriva i upravo smo završili prvu verziju pravilnika kojim će se regulisati procedure za oslobađanje poljoprivrednih proizvođača za troškove akcize u gorivu što je doprinos smanjivanju troškova”, rekao je Ivanović.

On je, komentarišući vijest da je grom nedavno usmrtio oko 30 ovaca, podsjetio da Ministarstvo ima programe osiguranja gdje se pokriva 50 odsto troškova.

“O tim programima ne treba razmišljati kad se šteta desi nego unaprijed. I dalje ima dovoljno sredstava na toj poziciji da preko Ministarstva dobijete 50 odsto povrata sredstava za ono što je vama bitno da osigurate”, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li će ove godine biti otkupa jagnjadi, Ivanović je saopštio da u tom segmentu postoji problem koji Ministarstvo nastoji da riješi.

“Na tržištu postoji želja da se kupe jagnjad, a ne ovce. Jagnjad imaju neku kilažu pa se po standardima tretiraju do 14, 16 ili 18 kilograma, a ne 30. Sada imamo problem kako da objasnimo onima koji se bave uzgojem jagnjadi da moraju na vrijeme da prodaju svoj proizvod, a ne da pređe preko određene kilaže”, poručio je Ivanović.

Ministarstvo je, kako je naveo, već kontaktiralo one koji prave klastere, odnosno nekoliko velikih prerađivača mesa koji su i najveći kupci žive stoke u Crnoj Gori i da sa njima pokušava da razradi program.

“Pokušaćemo da prevazićemo problem u ovoj godini kako znamo i umijemo, ali za narednu hoću da planiramo na vrijeme poseban program u kojem će se jasno znati pravila”, saopštio je Ivanović.

Pomoćnik ministra Blagota Radulović koji je zadužen za uspostavljanje i razvoj Agencije za plaćanja, rekao je da je sam MIDAS projekat orginalno bio zamišljen kao uvodni trening za nešto što Crnu Goru očekuje u budućnosti, a to je IPARD program odnosno uspostavljanje Agencije za plaćenje.

“IPARD program je suštinski skoro ista stvar, ali jedina razlika je da su kriterijumi mnogo veći. Radimo naporno na tome da pokušamo da ispunimo sve institucionalne kriterijume koje zahtijevaju Evropljani od nas kada je uspostavljanje Agencije za plaćanje u pitanju”, rekao je Radulović.

On je dodao da je Ministarstvo uspješno predalo akreditacioni paket za nacionalnu akreditaciju, što je samo korak bliže ka uspostavljanju IPARD agencije odnosno otvaranju fondova od EU.

“Agencija za plaćanje će biti tu kao pomoć poljoprivrednicima i procedure odnosno aplikacije u njoj će biti slične kao i do sada u MIDAS projektu. To će biti dobra šansa za poljoprivredne proizvođače da nastave da se nadograđuju i budu konkurentni na našem i stranom tržištu i da podižu svoje standarde i idu u susret EU”, zaključio je Radulović.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније