Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

23. 10. 2018. 14:31 >> 15:30

SIMOVIĆ U DANILOVGRADU

U devet preduzeća uloženo dva miliona eura

Ministar poljoprivrede Milutin Simović obišao je danas devet preduzetnika u Danilovgradu čiji su poslovni projekti podržani kroz IPARD program, a u koje je uloženo 2,24 miliona eura.

Kroz program podrške EU i Vlade, u Danilovgradu je u posljednjoj godini realizovano devet projekata, ukupne vrijednosti 2,24 miliona eura, uz bespovratnu podršku od 940.000 eura, što Danilovgrad čini najuspješnijom opštinom u finansijskom iskazu.

Podršku su dobile četiri mljekare, dva pogona za preradu mesa, dvije vinarije i jedan pogon za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja.

"U ovim pogonima radi oko 150 zaposlenih, a prihode ostvaruje i oko 800 kooperanata iz 10 opština Crne Gore: Danilovgrada, Podgorice, Nikšića, Cetinja, Kolašina, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Petnjice i Andrijevice. Danas smo obišli pet firmi koje su realizovali ili su u završnoj fazi realizacije projekata. Realizacija preostala četiri očekuje se u narednim sedmicama" kazao je Simović.

On je napomenuo, da su ovi uspješni projekti rezultat zajedničkih napora Vlade, evropskih partnera, povoljnog lokalnog poslovnog ambijenta, i posebno pregnuća vrijednih preduzetnika i posvećenog rada zaposlenih.

Sa predstavnicima Opštine Danilovgrad ministar je obišao sirare "Vulaš", "Monte Bianco", "Čevo", "Vulaš", mljekaru "Šimšić Montmilk" i pogon za preradu mesa "Simex Rev".

"Ohrabren sam vidnim unapređenjem konkurentnosti ovih pogona, ambicioznim razvojnim planovima, što sve skupa doprinosi njihovoj boljoj tržišnoj poziciji, održivosti postojećih radnih mjesta i sigurnosti kooperantske mreže", poručio je Simović.

Nakon što je obišao preduzetnike u Nikšiću i na Cetinju, uslijedila je i posjeta Danilovgradu, a kakao je najavio, ubrzo će posjetiti korisnike IPARD podrške u Podgorici i u opštinama na sjeveru.

"U ovakvim i sličnim prilikama upravo se generišu najbolje ideje i smjernice za brojne zakonodavne i druge aktivnosti, kojima naš poslovni ambijent činimo povoljnijim i konkurentnijim", kazao je Simović.

Kako je istakao, potrebno je i na lokalnom nivou pomoći razvoj preduzetništva, ukidanjem ili smanjenjem visokih administrativnih taksi, koje su neproporcionalne uslugama, smanjiti komunalne naknade, kao i poreze na nepokretnost za proizvodne objekte koji stvaraju novu vrijednost i zapošljavaju i unaprijediti efikasnost administracije.

"Opština Danilovgrad predstavlja dobar primjer u uspostavljanju povoljnog preduzetničkog ambijenta, uvažavanja razvojnih planova i potrebe stvaranja nove vrijednosti i novih radnih mjesta. Siguran sam da ćemo u Danilovgradu svjedočiti i novim iskoracima u kreiranju atraktivnog poslovnog ambijenta", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Simović je saopštio da je u toku realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, a sa područja Danilovgrada pristiglo je 18 zahtjeva za investicije u iznosu od preko 1.600.000 eura i bespovratnu podršku od 800.000 eura.

"Sve ove i brojne druge aktivnosti koje smo preduzeli daju konkretne i mjerljive rezultate širom Crne Gore, i svakim danom sve je veći broj građana koji ponosno mogu reći da je poljoprivreda njihov biznis – i to unosan i održiv“, poručio je Simović iz Danilovgrada.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević izrazila je zadovoljstvo zbog evidentnog razvoja biznisa, posebno u sektoru poljoprivrede i prerade hrane, na području ove opštine.

Ona je istakla da je Opština Danilovgrad prepoznata po povoljnom poslovnom abijentu, ali da će lokalna samouprava nastaviti i dalje da unapređuje taj ambijent, ali i da stvara uslove da osnovane kompanije i one koje će tek biti, imaju sve potrebne infrastrukturne pretpostavke za nesmetan i uspješan razvoj biznisa, što će doprinjeti i otvaranju novih radnih mjesta za stanovnike danilovgradske opštine.

Milica Stijepović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније