Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

06. 11. 2018. 19:57 >> 19:36

ŽIVKOVIĆ O JAVNIM NABAVKAMA

O kvalitetu odluka najbolje svjedoči broj tužbi

Poslanici su završili raspravu o Izvještaju o radu državne Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki za 2017. Dok predsjednik Komisije kaže da su podaci iz izvještaja pokazatelj dobrog kvaliteta odluka i povjerenja u komisiju, opozicija je oštro kritikovala taj dokument.

O radu Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki u 2017. najbolje govore rezultati, kaže njen predsjednik. Od 1385 predmeta riješeno je 1092 ili blizu 79 odsto, a o kvalitetu odluka najbolje svjedoči broj tužbi. 

“Podnijeta 71 tužba za pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom, odnosno 6,5 odsto od ukupnog broja donesenih odluka. Što je pokazatelj kvaliteta odluka i povjerenja privrednih subjekata i naručilaca na rad i odlučivanje državne komisije”, kaže predsjednik Komisije Zoran Živković.  

Izostale su i negativne ocjene relevantnih domaćih i međunarodnih subjekata, koji se bave javnim nabavkama. 

“Što upućuje na zaključak da državna komisija dosljedno i pravično odlučuje, da se njenim odlukama ne favorizuje određeni učesnici u postupku javnih nabavki”, kaže Živković. 

Opozicija je oštro kritikovala izvještaj, navodeći da ne sadrži ključne podatke.  

“Svi znamo i građanima je jasno da su javne nabavke ustvari raj za pranje novca i za korupciju”, kaže Branka Bošnjak iz DF-a.

“U ovom vašem izvještaju se ne tretira auto-put, najveće gradilište ikad, to koliko neko zarađuje nije važno", istakao je Goran Danilović.

Da izvještaj sadrži sve relevantne informacije iz nadležnosti komisije saglasni su i u DPS-u. Smatraju međutim da bi bilo dobro da prije razmatranja ovog, razmotre i izvještaj Uprave za javne nabavke. 

U DPS-u vjeruju da će novi zakon koji reguliše tu oblast otkloniti sve nedostatke, uz napomenu da se zbog kompleksnosti moraju osnažiti kapaciteti svih koji se bave tom temom, posebno državne komisije.

Tanja Perović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније