Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 02. 2013. 18:52 >> 18:49

GARANCIJE

Usvojena odluka o ovogodišnjim garancijama

Crnogorska Vlada danas je usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu, na osnovu koje će Ministarstvo finansija definisati koliko će obezbijediti novca i od kojih kreditora za kapitalne projekte, servisiranje duga, pokriće deficita i stvaranje fiskalnih rezervi.

Donošenje ove Odluke predviđeno je Zakonom o budžetu i budžetom za ovu godinu.

 

Zakonom o budžetu za ovu godinu, za potrebe servisiranja duga, pokrića deficita i stvaranja fiskalnih rezervi, planirano je zaduživanje u iznosu do 250 miliona eura.

"Odluka će imati okviran karakter i predstavljaće gornju granicu potencijalnog zaduženja, budući da su već vidljivi efekti mjera fiskalnog prilagođavanja", kazali su iz Ministarstva, a prenijela Mina business.

Podsjetili su da su poreski prihodi od 1. januara do 12. februara veći 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Novac će, kako je najavljeno, biti obezbijeđen kroz emisiju euroobveznica, domaćih obveznica i zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i stranim finansijskim institucijama, ili kreditima i garancijama Svjetske banke.

"U Ministarstvu finansija se intenzivno radi na istraživanju tržišta i sagledavanju i kompariranju ponuda, a u cilju iznalaženja modela koji će značiti najpovoljniju opciju po državu. Po okončanju ovih aktivnosti, biće, uz punu transparentnost, donijeta konačna odluka o modelu zaduživanja", navedeno je u saopštenju.

Odlukom je predviđeno zaduživanje kod Svjetske banke radi finansiranja projekta Osiguranje od posljedica prirodnih katastrofa, u iznosu od 2,3 miliona EUR, zatim Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje (HOT SPOTS) do 50 miliona i za projekat Energetska efikasnost, u iznosu od pet miliona EUR.

Kod Njemačke banke za razvoj (KfW) predviđeno je zaduživanje za projekat Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na crnogorskom primorju – faza V, u iznosu do deset miliona EUR, a kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za projekat Unaprijeđenje obrazovanja, u iznosu do deset miliona EUR i za projekat Socijalno stanovanje, u visini do pet miliona.

Zaduživanje kod Evropske investicione banke (EIB) predviđeno je za projekat Rekonstrukcija puteva i mostova, u visini do 20 miliona EUR i za projekat Hitne mjere za prevenciju i sanaciju posljedica od poplava, u visini do deset miliona EUR.

Kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) planirano je zaduživanje za projekat Unaprijeđenje lokalnih puteva, u visini do pet miliona EUR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније