Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 01. 2019. 11:55 >> 11:26

MERKEL PORUČILA

Pametna rješenja za veću produktivnosti u poljoprivredi

Visoki predstavnici vlada 70 zemalja svijeta u oblasti poljoprivrede danas su u Berlinu prisustvovali sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede.

Merkel se prvi put sastala sa učesnicima Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održava u okviru Zelene nedjelje - najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture.

Ovogodišnji, jedanaesti, Globalni forum i samit ministara fokusiraće se na temu „Poljoprivreda ide digitalno – pametna rješenja za buduću poljoprivredu“.

Delegaciju Crne Gore na skupu predstavlja državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić.

Učesnici foruma i samita ministara razmotriće aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, a ove godine posebno mogućnosti da se digitalnim tehnologijama doprinese unapređenju održive poljoprivrede u budućnosti, posebno sa aspekta održivog korišćenja prirodnih resursa i obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju u svijetu.  

Ističući da poljoprivreda ima dugu tradiciju i veoma važno mesto u ekonomijama svih zemalja, kancelarka Merkel je kazala da se poljoprivrednici širom svijeta suočavaju sa zajedničkim problemima i da je važno da se na globalnom nivou razmotri kako da se na održiv način obezbijedi korišćenje resursa za proizvodnju hrane i pronađu rješenja za borbu protiv gladi.

Ona je istakla da značajan potencijal u suočavanju sa zajedničkim izazovima postoji u oblasti digitalizacije.

Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena, kako je istakla, može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi, te da naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima.

Njemačka kancelarka je potencirala i potrebu zajedničkog davanja odgovora na izazove klimatskih promjena, ističući da je potrebno očuvati Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Naglasila je da digitalizacija može unaprijediti održivo korišćenje šuma koje se koriste kao gorivo, upotrebu pesticida i druge oblasti značajne za očuvanje prirode i proizvodnju hrane, a posebno u dijelu traženja najboljih rješenja za smanjenje bacanja hrane i bolju dostupnost za one kojima je potrebna. 

U okviru Foruma GFFA delegacija Crne Gore koju, osim državnog sekretara čine i generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, Radana Damjanović i Darko Konjević, učestvovaće i na skupu „Potencijali poljoprivredne trgovine država Zapadnog Balkana“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније